Autoritatile chineze sustin din nou ca au tot dreptul sa cenzureze internetul pentru a se asigura ca nu sunt publicate materiale care incalca articole din constitutie sau instiga la ura, conform unui document oficial citat de Bloomberg. In ciuda controlului dur, autoritatile sustin ca cetatenii au totala libertate de exprimare pe internet, noteaza BBC, citand din acelasi document.

Nicio organizatie nu poate "produce, duplica, anunta sau disemina" informatii pe teme care pot fi impotriva principiilor constitutionale sau care pot "incita la ura rasiala" sau pot pune in pericol "politica de stat in materie de religie" sau pot raspandi "idei superstitioase", arata un document oficial remis marti.

Mai sunt interzise si materiale care pot "tulbura ordinea sociala si stabilitatea", cele care raspandesc: "pornografia, obscenitatile, lucruri legate de jocurile de noroc, violenta, brutalitate si teroare", mai mentioneaza documentul care insa sustine ca dreptul la libera exprimare pe internet este protejat prin lege: "Cetatenii chinezi isi pot exprima opiniile in diverse moduri pe internet."

In prezent circa 30% din populatia Chinei are acces la internet, iar autoritatile estimeaza ca in cinci ani, jumatate din cetateni vor avea acces.

China este una din tarile unde internetul este masiv controlat prin mijloace tehnice complexe, astfel incat informatii considerate "sensibile" de catre autoritati nu pot fi gasite pe site-uri. S-a scris mult pe tema conflictului Google cu autoritatile de la Beijing, iar o serie de companii cunoscute din tehnologie au fost criticate pentru ca se supun regulilor impuse de chinezi pentru a face bani in cea mai populata tara din lume.