Omnilogic, firma care a castigat anul trecut o licitatie de peste 10 milioane euro (fonduri publice) pentru crearea unui portal IT cu informatii despre toate localitatile din Romania, parte din proiectul national de informatizare a serviciilor publice, eRomania, a anuntat vineri ca nu a semnat pana acum contractul de furnizare. Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, a acuzat lipsa garantiilor de finantare oferite de stat, precizand ca cel mai probabil firma va fi nevoita sa finanteze integral acest proiect, urmand ca recuperarea banilor sa se faca in urmatorii 3-5 ani.

Gabriel Marin, OmnilogicFoto: AGERPRES

Doua licitatii au fost atribuite pana acum in cadrul eRomania, proiect prin care autoritatile promit crearea unui sistem national de e-guvernare care sa interconecteze administratia centrala si locala si sa informatizeze toate serviciile publice catre cetateni si firme.

  • Autoritatile si Omnilogic nu au batut palma inca pentru portalul IT cu informatii despre toate localitatile din Romania

Una dintre acestea, numita eRomania 2, in valoare de peste 10 milioane euro (fara TVA), a fost castigata la sfarsitul anului trecut de catre Omnilogic si presupunea crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.

Pana la acest moment insa, contractul de furnizare de servicii nu a fost semnat, iar oficialii Omnilogic acuza lipsa unor garantii guvernamentale necesare in contractarea unor credite.

"Finantarea proiectelor guvernamentale este extrem de dificila. (...) Intrebarea este care sunt colateralele (garantiile) care se pot oferi pentru finantarea unor asemenea proiecte. In cazul particular al acestui eRomania, sunt doua sanse: fie ma duc la MCSI si intreb daca se acorda o garantie guvernamentala sau ceva cu care sa ma duc la banca sau acest deal se face cu risc 100% Omnilogic. Asta inseamna ca eu dezvolt, cheltuiesc niste bani pe infrastructura pe software dupa care sper ca vor exista si alocarile bugetare prin care sa-mi recuperez acei bani. Contractul nu este semnat inca. Negociem. Este foarte clar pentru noi ca nu vom obtine nici un fel de garantie din partea guvernului si probabil il vom face 100% pe risc Omnilogic", a precizat vineri Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, prezent la un seminar organizat de Institutul de Cercetare in Informatica (ICI).

  • Explicatia Omnilogic pentru care doar cateva firme castiga si vor castiga marile proiecte IT demarate de stat

In completarea acestei situatii, directorul Omnilogic sustine ca aceasta este de fapt explicatia si pentru faptul ca in perioada urmatoare vom vedea doar cateva firme care sa castige marile proiecte IT guvernamentale.

"Cate firme din Romania au la acest moment capacitatea financiara de a sustine proiecte de asemenea amploare si de a-si recupera banii in 3-5 ani sau 10 ani? In perioada urmatoare veti vedea probabil ca numarul de firme care castiga proiecte guvernamentale va fi din ce in ce mai mic. Vor fi probabil 3-4 firme care sa suporte din punct de vedere financiar aceste proiecte. Nu e o problema de performanta tehnica ci de performanta financiara. Asta pentru ca de multe ori se spune "vai ca de ce a castigat iar x sau y?" Pentru ca are capacitatea financiara de a sustine acel proiect", a mai spus Marin.

  • Semnarea contractului cu Omnilogic, promisa in urmatoarele zile. Ministrul Comunicatiilor ameninta insa ca ar putea anula licitatia castigata de consortiul Sysware

Prezent la eveniment, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor a mentionat ca garantia pentru orice companie o reprezinta alocarea bugetara, solutia propusa fiind contracte bazate pe credite furnizor. Oficialul si-a exprimat increderea ca in cazul eRomania 2 contractul cu Omnilogic va fi semnat "in urmatoarele doua zile". De altfel si directorul Omnilogic si-a manifestat increderea ca se va ajunge la un acord poate chiar astazi si ca pana la sfarsitul acestui an vom avea cateva servicii in eRomania2".

Pe de alta parte, ministrul a atras atentia asupra primei licitatii atribuite in cadrul proiectului eRomania. Este vorba de eRomania1, contract in valoare tot de peste 10 milioane euro fara TVA (fonduri publice) castigata de consortiul format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet.

Contractul presupunea crearea unui portal IT cu rol de integrare pentru alte 13 subsisteme de tip portal, respectiv: «e-Justitie », « e-Agricultura », « e-Mediu », « e-Transport », « e-IMM-uri », « e-Functionari Publici », « e-Turism », « e-Cultura », « e-Statistica », « e-Educatie », « e-Cetatean », « e-Asociere », « e-Sanatate ». Fiecare subsistem ar trebui sa functioneze autonom si sa furnizeze catre populatie si firme servicii publice electronice.

"In prezent la eRomania 2 avem un decalaj de 6 luni care e foarte mare, iar la eRomania1 avem o problema reala pentru ca, la ora actuala, consortiul care a castigat acest proiect, nu a venit inca cu numarul de servicii pe care noi l-am solicitat. Luni le-am dat 10 zile ca sa prezinte numarul de servicii si continutul asa cum le-am cerut altfel anulam licitatia", a mai spus Gabriel Sandu.

Mai multe detalii despre arhitectura sistemului eRomania, proiectul national de e-guvernare pentru care autoritatile vor aloca fonduri publice si fonduri structurale de peste un miliard de euro in perioada 2010-2017, gasiti aici.