​Intr-o miscare ce pare a fi un compromis fata de guvernul chinez, Google a anuntat ca in cateva zile nu va mai redirectiona utilizatorii chinezi catre un site din Hong Kong, ci va reinvia google.cn care a fost inchis in martie, deoarece compania americana risca sa-si piarda dreptul de a mai opera pe piata chineza la 30 iunie. Guvernul chinez a criticat tactica Google de a redirectiona utilizatorii catre site-ul din Hong Kong, iar compania americana a decis sa schimbe abordarea si a aplicat pentru o noua licenta care sa-i permita sa stea in China si pe mai departe.

Google spune, intr-o postare pe blogul companiei, ca guvernul chinez considera inacceptabila redirectionarea utilizatorilor catre google.com.hk, care, cel putin teoretic, ofera servicii necenzurate. Google spune insa ca la 30 iunie ii expira licenta de a opera in China si a facut o cerere de reinnoire.

Google a decis in martie sa inchida google.cn, iar utilizatorii erau redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care oferea servicii necenzurate. Google isi anuntase inca din ianuarie intentia de a nu se mai supune legilor care o obligau sa filtreze continutul rezultatelor cautarii.

Google spune ca fara o noua licenta nu mai poate sa-si desfasoare activitatile in China, perspectiva de care multi utilizatori nici nu vor sa auda, astfel ca aceasta noua abordare e una care sa asigure si pe mai departe supravietuirea Google in China.

BBC noteaza ca Google pare sa faca o serie de concesii semnificative fata de guvernul chinez, insa adauga ca nu e 100% sigur ca americanii isi vor vedea licenta reinnoita. Trebuie spus ca si dupa redirectionarea facuta in martie, multitudinea de filtre complexe folosite de autoritati au reusit sa tina departe utilizatorii de o mare parte din subiectele considerate sensibile de statul chinez.

Pe piata chineza a motoarelor de cautare lidera este compania locala Baidu cu peste 70% din piata.

Autoritatile chineze au sustinut obsesiv ca au tot dreptul sa cenzureze internetul pentru a se asigura ca nu sunt publicate materiale care incalca articole din constitutie sau instiga la ura, conform unui document publicat la inceput de iunie. In ciuda controlului dur, autoritatile sustin ca cetatenii au totala libertate de exprimare pe internet.

Nicio organizatie nu poate "produce, duplica, anunta sau disemina" informatii pe teme care pot fi impotriva principiilor constitutionale sau care pot "incita la ura rasiala" sau pot pune in pericol "politica de stat in materie de religie" sau pot raspandi "idei superstitioase", arata documentul

Mai sunt interzise si materiale care pot "tulbura ordinea sociala si stabilitatea", cele care raspandesc: "pornografia, obscenitatile, lucruri legate de jocurile de noroc, violenta, brutalitate si teroare", mai mentioneaza documentul care insa sustine ca dreptul la libera exprimare pe internet este protejat prin lege: "Cetatenii chinezi isi pot exprima opiniile in diverse moduri pe internet."

In prezent circa 30% din populatia Chinei are acces la internet, iar autoritatile estimeaza ca in cinci ani, jumatate din cetateni vor avea acces.