Compania Sharp va lansa pe piata pana la finalul acestui an un telefon al carui ecran va putea afisa imagini in format 3D fara a fi nevoie de ochelari speciali, terminalul urmand sa dispuna si de o camera video 3D, scrie Reuters. Compania prezentase in mai un mic modul care daca este atasat la smartphone-uri le permite acestora sa filmeze si sa redea imagini 3D. Si Nokia a prezentat anul trecut un prototip de telefon care afiseaza imagini 3D (display stereoscopic).

Sharp a prezentat in primavara un modul care va putea fi instalat pe smartphone-uri si pe alte aparate "de buzunar", astfel incat acestea sa poata filma si reda imagini high-definition in format 3D.

Modulul avea doar cativa centimetri lungime si la extremitati se gaseau doi captori optici care surprind imagini diferite pentru ochiul stang si pentru cel drept. Imaginile sunt automat prelucrate si sincronizate, astfel incat dau impresia de "adancime" si de tridimensionalitate. Modulul este complex si face o sincronizare la nivel spatial, temporal, de culoare si de luminozitate.

3D pare a fi conceptul anului in domeniul electronicelor, majoritatea producatorilor consacrati lansand deja televizoare 3D, la peste 2.000 de euro, chiar daca in prezent continutul 3D disponibil e saracacios.

Mai multi producatori au lansat si camere video ce pot filma in 3D, insa tehnologia prezentata de Sharp (la care nu e nevoie de ochelari speciali la vizionare) e potrivita doar pentru dispozitive cu ecrane mici, precum smartphone-uri sau console de jocuri. Sharp va produce si ecranul pentru prima consola de jocuri 3D a Nintendo care va fi lansata peste jumatate de an.