​Google si furnizorul american de servicii de telefonie si internet Verizon au anuntat ca sustin principiul neutralitatatii internetului, conform caruia diverse tipuri de informatie nu trebuie discriminate, dar spun ca regulile nu ar trebui sa se aplice la conexiunile wireless broadband, scrie AFP. Companiile propun un cadru legislativ care sa sustina neutralitatea internetului pentru liniile fixe, insa la wireless vor sa permita tarifarea diferentiata si prioritizarea unui anumit tip de continut. Propunerea a fost criticata de grupurile care apara drepturile consumatorilor.

Companiile Google si Verizon spun ca internetul wireless trebuie tratat diferit fata de celelalte conexiuni deoarece piata internetului mobil este in puternica schimbare, iar concurenta este acerba. Cele doua companii spun ca anumite tipuri de continut pot avea prioritate cand e vorba de wireless, iar companiile pot furniza o serie de servicii diferentiate care in prezent nu exista.

Unul din principiile fundamentale ale internetului se refera la faptul ca niciun fel de continut nu trebuie tratat in mod preferential, astfel ca, spre exemplu, anumite site-uri nu trebuie sa se incarce mai repede ca altele. Un anumit tip de continut nu trebuie sa fie dezavantajat in raport cu alt tip de continut, spune acest principiu care insa ar putea sa nu fie aplicat la toate tipurile de conexiuni web.

Autoritatea americana Federal Communications Commission (FCC) a purtat discutii cu mari furnizori de internet si cele mai importante companii de profil pentru ca lucrurile sa nu se schimbe. Grupuri care protejeaza drepturile consumatorilor s-au plans ca marii furnizori de internet vor formarea unui "internet cu doua viteze", in care site-urile unor companii dispuse sa plateasca vor avea prioritate si se vor incarca mai repede, in timp ce site-uri mai mici vor ramane la viteza a doua, mai mica.

Google si Verizon sustin ca pentru conexiunile fixe trebuie sa se aplice principiul neutralitatii si propun ca operatorii care il incalca sa poata fi amendati cu sume de pana la doua milioane dolari. Google spune ca propunerea e un pas inainte si protejeaza neutralitatea internetului.

Totusi, grupuri care sustin drepturile consumatorilor, citate de BBC, critica aceasta intelegere pe motiv ca "va introduce noi puncte de taxare pe autostrada informationala", iar companii mari precum Verizon, Comcast sau AT&T vor putea taxa diferit accesul la diverse site-uri sau aplicatii, la conexiunile wireless, instaurand acest "internet cu doua viteze" de care se tem multi.