Programele avansate care permit recunoasterea unor persoane, pornind de la poze pre-existente erau folosite mai ales de politie si autoritatile vamale, insa o companie israeliana care a facut pasi importanti in acest segment a pus tehnologia la dispozitia dezvoltatorilor, astfel ca o serie de aplicatii vor putea fi utilizate si de publicul larg, scrie presa engleza. Asociatiile care apara dreptul la intimitate spun ca angajatorii ar putea folosi tehnologia pentru a cauta pe internet poze compromitatoare ale angajatilor, scrie The Telegraph.

Compania israeliana face.com a facut o serie de pasi pentru dezvoltarea tehnologiei de recunoastere faciala (face recognition) si a pus softul la dispozitia dezvoltatorilor care pot crea diverse aplicatii ce ar putea fi utilizate in prezent doar de autoritati precum politia sau organele vamale.

Tehnologia pleaca de la o poza a unei persoane si, cu ajutorul unor elemente precum distanta dintre ochi, nas sau gura creeaza un algoritm al fetei pe care-l utilizeaza apoi pentru a detecta pe internet sau in bazele de date alte poze cu respectiva persoana. Evident, tehnologia nu e noua dar are si o serie de limitari, cum ar fi cazul in care o persoana are ochelari de soare, par lung crescut intre timp, poza este mai din profil, iar in fata sunt interpuse obiecte, cazuri in care recunoasterea are toate sansele sa esueze. La fel se intampla si daca se pleaca de la o poza cu rezolutie slaba. In plus, o mare problema tine si de expresia fetei: daca o persoana zambeste sau afiseaza o expresie de tristete accentuata, soft-ul de recunostere are sanse mult mai mari de a gresi.

Cei de la face.com spun ca daca se pleaca de la o fotografie de calitate in noua din zece cazuri persoana poate fi recunoscuta, compania adaugand ca tehnologia va fi foarte utila celor care vor sa gaseasca poze cu diverse rude sau cei care vor sa puna mult mai usor "taguri" la albume foto din retele de socializare.

Asociatiile care apara dreptul la intimitate nu sunt incantate de dezvoltarea tehnologiei fiindca spun ca multi ar avea de pierdut fiindca, spre exemplu, angajatorul ar putea gasi poze mai vechi sau chiar clipuri YouTube ale angajatilor in ipostaze jenante, iar autoritatile ar putea profita de inregistrarile de pe diverse camere de supraveghere pentru a monitoriza actiunile persoanelor.

Pe Picasa a Google tehnologia e disponibila, la fel si pe aplicatii pentru iPhone, dar si pe Facebook, insa acuratetea mai are mult de progresat.