Toshiba ar putea lansa pana la finele anului mai multe modele de televizoare cu capabilitati 3D la care imaginile pot fi vizionate si fara ochelarii speciali, noteaza presa japoneza, citata de AFP. Zvonurile indica faptul ca e vorba de trei modele cu ecran de 21 de inch si ca pretul va fi de cateva mii de euro, insa producatorul nu a confirmat informatia. Nintendo va lansa anul acesta o consola de jocurio 3D la care nu e nevoie de ochelari speciali, iar Sharp va prezenta un smartphone, insa tehnologia "se va muta" pe ecrane tot mai mari.

Anul acesta producatori precum LG, Samsung, Panasonic sau Toshiba au lansat televizoare cu capabilitati 3D la care imaginile privite prin ochelari speciali dau senzatia de profunzime. Dincolo de faptul ca aceste televizoare costa foarte mult, peste 2.000 de euro, ochelarii scosi de o anumita marca nu sunt compatibili cu televizoarele altei marci.

In plus, unele marci folosesc ochelari activi care costa peste 100 de euro, iar problema generalizata tine de faptul ca e obositor sa te uiti la televizor purtand ochelari care de multe ori au lentile inchise la culoare.

Informatii aparute pe surse din presa japoneza indica faptul ca Toshiba va lansa pana la finalul acestui an televizoare 3D la care "adancimea" imaginii poate fi perceputa si fara ochelari speciali. Tehnologia e deja folosita, Sharp producand ecrane pentru console Nintendo 3D si pentru un smartphone care va fi vandut sub marca proprie. Neajunsurile unui ecran 3D la care nu e nevoie de ochelari speciali se refera la faptul ca efectele pot fi percepute doar daca privesti dintr-un anumit unghi, iar imaginea poate fi privita doar de o singura persoana astfel incat sa fie perceputa "adancimea".

Presa japoneza noteaza ca la noile televizoare Toshiba 3D pot privi simultan mai multe persoane, din mai multe unghiuri si efectele de tridimensionalitate vor putea fi detectate.

Ramane de vazut daca informatia este conforma cu realitatea, insa chiar si daca va fi, volumul de vanzari pentru astfel de televizoare va fi redus, dat fiind ca pretul e prohibitiv.