IBM a anuntat ca va achizitiona cu 1,7 miliarde dolari compania americana Netezza specializata in analiza bazelor de date, noteaza Bloomberg. Tranzactia trebuie aprobata si de actionarii Netezza si e de asteptat ca intelegerea finala sa fie parafata in ultimul trimestru din 2010. Netezza are circa 500 de angajati si furnizeaza sisteme de analiza a bazelor de date pentru mai mult de 300 de clienti.

Prin aceasta achizitie IBM isi va imbunatati prezenta in segmentul de analiza a datelor si isi va ajuta clientii sa obtina mai repede informatiile dorite si sa aiba parte de prognoze mai exacte. Printre clienti se numara NYSE Euronext si Estee Lauder.

Din 2002, de cand IBM este condusa de Sam Palmisano, compania a facut peste 100 de achizitii in valoare totala de circa 20 miliarde dolari, in incercarea de a pune accentul tot mai mult pe software si analiza si nu doar pe hardware. Cea mai importanta achiztie a fost cea a Cognos (circa 5 miliarde dolari) dar alte sase preluari trec de pragul de un miliard de dolari.​