SUA si alte 12 tari - printre care si Ungaria - desfasoara saptamana aceasta o ampla simulare a unui atac informatic masiv, dorind sa vada cum se comporta sistemele de siguranta in fata unei amenintari care ar putea afecta infrastructura si ar putea duce si la pierderi de vieti omenesti, scriu agentiile de presa Reuters si AFP. Exercitiul numit Cyber Storm III dureaza trei - patru zile si nu va implica injectarea de malware real, fiind pur si simplu o simulare care testeaza capacitatea de reactie a diverselor sisteme de aparare.

Cyber Storm III, jocul de-a razboiulFoto: Reuters

Exercitiul organizat de departamentul de Securitate Interna din SUA isi propune sa vada cum se comporta sistemele de securitate din diverse tari in fata unei amenintari informatice majore. E primul astfel de test de amploare ca parte a noului plan de aparare impotriva criminalitati electronice, plan lansat de administratia americana in 2009.

Brett Lambo, director al Cyber Storm III a tinut sa precizeze ca nu vor fi atacate de-adevaratelea retele, ci totul va fi o simulare care va pune autoritatile in fata situatiei in care functii esentiale vor fi dezactivate, organismele de raspuns urmand sa reactioneze ca si cand atacurile ar veni de la infractori reali.

La exercitiu participa angajati de la sapte ministere din SUA, 11 state americane plus 12 alte tari (Australia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Japonia, Italia, Olanda, Marea Britanie Noua Zeelanda, Suedia si Ungaria).

"E foarte probabil ca in viitor tara va fi victima unui atac distructiv si trebuie sa fim gata pentru el", declara generalul Keith Alexander, sef al unei divizii din Armata SUA care lupta cu criminalitatea informatica.