Stuxnet, un vierme informatic considerat de unii experti "prima super-arma cibernetica" din lume si care pare sa fi fost creat cu scopul de a ataca facilitati nucleare din Iran, a facut ravagii in China, infectand milioane de computere, conform relatarilor facute de presa locala in aceasta saptamana, transmite AFP. Agentia chineza de stiri Xinhua News Agency a relatat miercuri ca Stuxnet a infectat computerele a peste sase milioane de persoane si a aproape 1000 de intreprinderi din China, informeaza Wall Street Journal.

Stuxnet este temut la nivel global in conditiile in care poate permite infectarea si preluarea controlului asupra computerelor care comanda diverse utilaje si monitorizeaza functionarea acestora. Virusul profita de o vulnerabilitate in softurile Siemens de management folosite in procesele automatizate industriale.

"Acest malware este dezvoltat in special pentru a sabota fabrici si a defecta sisteme industriale, decat in scopul de a fura date personale. Odata ce Stuxnet reuseste sa infecteze computerele fabricilor din China, sectoarele in cauza ar putea intra in colaps, ceea ce ar afecta securitatea nationala", a declarat pentru Global Times un inginer din cadrul furnizorului de solutii anti-virus Rising International Software.

Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al Siemens nu a dorit sa comenteze. Pe de alta parte, Yu Xiaoqiu, analist in cadrul China Information Technology Security Evaluation Centre a tinut sa linisteasca si sa spuna ca situatia nu este atat de grava precum pare.

"Pana acum nu am constatat daune grave provocate de acest virus. Noii virusi reprezinta un lucru obisnuit in zilele noastre. Atat utilizatorii individuali de internet dar si companiile 'cheie' din China nu trebuie sa se ingrijoreze. Trebuie sa fie alertati, dar nu trebuie sa se teama", a spus Yu Xiaoqiu, citat de Global Times.

Duminica trecuta, Mahmoud Javari, oficial in cadrul centralei nucleare de la Bouchehr, din Iran si care ar urma sa intre in functiune pana la sfarsitul acestui an, a declarat ca sistemul informatic al centralei nu a fost afectat de virusul informatic Stuxnet, care a infectat mii de computere industriale din Iran.

Siemens afirmase vineri ca centrala de la Bouchehr nu este echipata cu softul infectat de Stuxnet. Mahmoud Javari a precizat totusi ca "anumite computere personale care apartineau unor angajati ai centralei Bouchehr au fost afectate de virus".