​Toshiba a anuntat ca in decembrie va lansa pe piata japoneza primul televizor cu capabilitati 3D la care nu e nevoie sa privesti cu ochelari speciali pentru a percepe "adancimea" imaginii, scrie PC World. Televizorul va fi disponibil cu ecran de 12 inch, respectiv 20 de inch, iar preturile vor fi de circa 1.400 dolari, respectiv 2.800 dolari. Toshiba admite ca tehnologia nu e inca satisfacatoare ca nivel de pret si dimensiune a ecranului, insa spune ca viitorul apartine televizorelor 3D la care poti privi fara ochelari speciali.

La televizoarele 3D existente acum pe piata efectul de tridimensionalitate e dat de ochelarii speciali si de faptul ca, filtrele din acestia permit celui care priveste sa vada imagini diferite cu fiecare ochi. La noile televizoare prezentate de Toshiba exista un strat de lentile extrem de subtiri pe ecran, strat de la care lumina este trimisa de la ecran catre noua puncte din fata acestuia. Daca privitorii stau intr-unul din aceste puncte, pot avea iluzia de "adancime" a imaginii, noteaza PC World.

Televizorul ar trebui sa permita unui numar de mai multe persoane sa poata urmari continutul 3D, lucru care ar reprezenta un avantaj fata de tehnologia folosita pentru ecrane mai mici unde continutul 3D poate fi perceput, dar numai de o singura persoana care trebuie sa priveasca ecranul dintr-un anumit unghi.

Masaaki Oosumi, seful diviziei de produse digitale a Toshiba admite ca tehnologia nu a ajuns la un nivel satisfacator nici ca nivel de pret nici ca marime a ecranului, insa spune ca aceasta e directia tehnologiei 3D pe termen lung: televizoare la care sa poti vedea 3D fara ochelari speciali.

Ochelarii speciali sunt perceputi de multa lume ca un inconvenient pentru privitul la televizoarele 3D fiindca sunt de multe ori grei si incomozi.

Sharp s-a lansat in productia de display-uri 3D la care nu este nevoie de ochelari speciali, iar tehnologia va fi folosita si la o versiune speciala a consolei Nintendo, dar si la un smartphone marca Sharp.