PC-urilor infectate ar trebui sa li se interzica cel putin temporar accesul la internet, la fel cum oamenii afectati de o epidemie sunt pusi in carantina pentru a nu-i infecta pe altii, a declarat intr-o conferinta la Berlin, un expert de securitate de la Microsoft, Scott Charney. El spune ca atacurile informatice s-au inmultit atat de tare, incat e nevoie ca fiecare PC sa poata intra pe internet doar dupa ce primeste un "certificat de sanatate" care sa ateste ca nu e infectat, noteaza BBC.

Scott Charney spune ca, la fel cum si oamenii care nu se vaccineaza constituie un pericol pentru semenii lor, si PC-urile virusate constituie o amenintare, iar lucrurile trebuie tratate la fel cum se intampla in sistemul de sanatate: trebuie puse in carantina (tinute departe de internet) si apoi trebuie instalate programe antivirus si antimalware.

Charney propune ca orice computer care se conecteaza pe internet sa aiba un "certificat de sanatate" care sa ateste ca nu e infectat si ca programele antivirus sunt actualizate. El atrage atentia asupra faptului ca se inmultesc botnet-urile - retele de calculatoare infectate ce pot fi controlate de la distanta de cyber-criminali care au ca scop atacarea diverselor tinte de pe internet.

"Mecanismele de aparare impotriva atacurilor informatice, firewall-uri, programe antivirus si update-uri automate pentru vulnerabilitati - pot reduce riscurile, dar nu sunt suficiente", spune Charney care adauga ca tot mai multe computere sunt prinse si integrate in aceste retele "zombie" (botnet) astfel ca e nevoie de o strategie radicala prin care unor calculatoare ce pun probleme de siguranta sa li se interzica accesul la internet.

El spune ca accesul ar trebui interzis temporar si doar in cazuri exceptionale, cand pericolul este mare, PC-urile ar trebui sa nu mai fie lasate sa se conecteze la internet pe termen nelimitat.

BBC citeaza un cercetator al companiei de securitate Sophos care atrage atentia asupra faptului ca Microsoft nu e cea mai in masura sa vorbeasca despre securitate informatica deoarece in programele sale au fost descoperite multe vulnerabilitati care au fost exploatate de infractorii informatici.

Publicatia PC World noteaza ca diagnosticarea computerelor "bolnave" ar cadea in sarcina furnizorilor de internet care ar fi nevoiti sa investeasca in servicii de suport si sa angajeze oameni specializati, miscare ce le-ar creste cheltuielile.

In orice caz, ideea nu este noua. Exista companii la care calculatoarele infectate nu se pot conecta la retea daca soft-urile de securitate nu sunt "la zi" si daca nu sunt indeplinite o serie de astfel de cerinte.