DoCoMo - cea mai cunoscuta companie japoneza de telecomunicatii - a prezentat o camera miniaturala care, montata pe rama ochelarilor, poate proiecta intr-o mica portiune de pe lentile informatii despre realitatea din jur, cum ar fi directia catre un anumit punct sau preturile din meniul unui restaurant catre care utilizatorul priveste. Sistemul, aflat in stadiu de prototip, functioneaza cu ajutorul unui smartphone care comunica fara fir cu micuta camera montata la ochelari, scrie PC World.

Micuta camera proiecteaza textul pe o mica portiune de pe lentilele ochelarilor si este conectata wireless la un smartphone care furnizeaza informatii despre locul exact unde se afla privitorul si ruleaza si softul aplicatiei. Camera detecteaza in ce directie se uita utilizatorul si furnizeaza informatii in functie de acest lucru. Astfel, daca te uiti spre un restaurant, pe proiectia de pe lentila poti vedea programul unitatii si chiar informatii despre meniu. Daca ridici capul spre cer ti se vor afise date despre timpul probabil, iar micul sistem poate fi folosit si pentru a da informatii GPS "pas cu pas", cu ajutorul unor mici sageti care iti arata in timp real in ce directie trebuie sa mergi.

Sistemul este dezvoltat in colaborare cu Olympus, iar pentru moment nu s-a decis daca va fi produs in serie. O alternativa ar fi utilizarea lui ca "ghid" in muzee, urmand ca privitorul sa primeasca automat informatii despre exponatul spre care se uita la un anumit moment.

Exista si cateva dezavantaje: display-ul afisat este de mici dimensiuni, baza de date include doar cateva orase din Japonia, iar pretul de lansare ar fi cu siguranta ridicat.