​Romania este in randul celor 14 tari pregatite pentru aplicatiile "internet-ului de maine", precum televiziunea de inalta definitie sau videoconferintele online, insa rata de penetrare a internetului in banda larga este la jumatate fata de tarile din Occident, arata un studiu anual; realizat de Cisco care a alcatuit un clasament cu 72 de tari ordonate in functie de calitatea internet-ului broadband. In Romania viteza medie de download este circa 14 Mbps, iar la upload de 5 Mbps. Media mondiala este circa 6 Mbps la descarcare si 1,8 Mbps la upload.

14 tari sunt gata pentru internet-ul "de maine"Foto: Cisco

14 tari sunt in elita

Pornind de la vitezele de download, upload si de la timpii de asteptare (latency), Cisco a grupat tarile in a treia editie a studiului privind calitatea internet-ului broadband - in mai multe categorii in functie de cat de pregatite sunt pentru aplicatiile mult mai pretentioase ce vor deveni foarte raspandite in urmatorii ani.

Astfel, daca pentru a accesa retele de socializare sau pentru a face videochat la conditii decente pe internet era suficienta o viteza medie de download de 3,75 Mbps si de 1 Mbps la upload. Pentru aplicatiile mai avansate care se vor generaliza in urmatorii ani (streaming video HD, videoconferinte de inalta calitate si file sharing cu fisiere de foarte mari dimensiuni) si calitatea si cerintele se vor schimba masiv: 11,25 Mbps la download si 5 Mbps la upload.

In cel mai nou studiu Cisco au fost cuprinse 72 de tari, iar concluziile au fost ca viteza medie mondiala de descarcare este 5,92 Mbps (aproape dublu fata de 2008), iar viteza de upload a ajuns la 1,77 Mbps, aproape triplu fata de 2008. Pornind de la datele colectate, Cisco a stabilit ca 14 tari au calitate atat de buna a internet-ului broadband incat sunt pregatite pentru aplicatiile pretentioase ce se vor dezvolta in urmatorii ani: Coreea de Sud, Japonia, Letonia, Suedia, Bulgaria, Finlanda, Romania, Lituania, Olanda, Hong Kong, Germania, Portugalia, Danemarca si Islanda.

Romania sta foarte bine la viteza, insa numarul de conexiuni este inca mic, raportat la populatie

In Romania, viteza medie de download este 13,8 Mbps, de aproape trei ori peste nivelul de acum doi ani, in timp ce viteza de upload este 5 Mbps, de trei ori peste nivelul de acum doi ani. In Coreea de Sud, liderul mondial, viteza este de 33,5 Mbps la download si 17 Mbps la upload.

Romania ocupa insa abia locul 23 in clasamentul general care tine cont nu doar de calitatea conexiunilor in banda larga, ci si de penetrarea internet-ului broadband, din cauza ca rata este de 42% in tara noastra, in timp ce in Coreea de Sud este de 100%, iar in majoritatea tarilor din Vest trece de 80%. Astfel, tari in care vitezele de upload si download sunt mai mici, stau mai bine in clasamentul general fiindca rata de penetrare este mult mai mare decat la noi.

In Bulgaria rata de penetrare a internet-ului broadband este 20%, in Ungaria este 46%, iar in Grecia 59%.

Studiul cuprinde si date despre calitatea conexiunilor broadband din 239 de orase din cele 72 de tari, iar concluziile arata ca in 38 de orase aceste conexiuni sunt pregatite pentru aplicatiile viitorului. In afara de consacratele orase din Japonia si Coreea de Sud, in lista sunt 12 orase din centrul si estul Europei, inclusiv Bucuresti, Sofia, Kosice (Slovacia), Praga sau Harkov din Ucraina.

Metodologie

Studiul a fost realizat prin cumularea a 40 de milioane de teste de viteza a conexiunilor braodband efectuate pe site-ul de testare a vitezei speedtest.net. Calitatea conexiunilor broadband a fost evaluata cumuland viteza de download, cea de upload si timpii de asteptare (latency). Aceste criterii, aplicate intr-o anumita proportie (55% download, 23% upload si 22% latency) au dat indicele calitatii conexiunii broadband (BQS - 'Broadband Quality Score'). La acest indice Romania sta foarte bine, aflandu-se in elita mondiala, in randul celor 14 tari cu cele mai bune rezultate. Pentru a face clasamentul final al tarilor care stau cel mai bine la internet in banda larga, cei de la Cisco au combinat indicele BQS cu rata de penetrare a internet-ului, iar in aceasta ierarhie Romania sta mai rau, locul 23, din cauza ratei reduse de penetrare in comparatie cu tarile din Occident.