​Cererea din piata, posibilitatea de a dezvolta rapid infrastructura si concurenta dintre furnizori sunt cativa din factorii care au facut ca Romania sa fie in primele tari pe plan mondial la calitatea conexiunilor broadband, a spus seful Cisco Romania, Cristian Popescu, comentand rezultatele studiului prezentat recent de compania americana. Rata de penetrare a internet-ului in banda larga ramane insa mult sub nivel statelor din Vest, iar orasele sunt avantajate in comparatie cu mediul rural, fiindca cererea e mai mare, iar infrastructura e mai usor de construit in mediul urban, a mai spus seful Cisco.

Intrebat de ce Romania, o tara care nu sta grozav din punct de vedere economic, este in elita tarilor cu cea mai buna calitate a conexiunilor broadband, seful Cisco Romania e enumerat cativa factori. "In primul rand cred ca am plecat de la un nivel foarte scazut de penetrare si de calitate a broadband-ului. Apoi cred ca a contat foarte mult ca am putut arde niste etape in dezvoltare si infrastructura s-a putut dezvolta rapid si in al treilea rand cred ca ne-a ajutat foarte mult si contextul economic: internetul disponibil pentru toata lumea a generat un volum care apoi a condus la reducerea preturilor si accesibilitatea pentru utilizatori", a spus seful Cisco.

Romania este intr-o pozitie iesita din comun si, la fel ca si Bulgaria, desi nu are o situatie economica buna, isi depasete cu mult conditia cand e vorba de calitatea internet-ului.

Tara noastra este in randul celor 14 state pregatite pentru aplicatiile "internet-ului de maine", precum televiziunea de inalta definitie sau videoconferintele online, insa rata de penetrare a internetului in banda larga este la jumatate fata de tarile din Occident, arata studiul anual realizat de Cisco care a alcatuit un clasament cu 72 de tari ordonate in functie de calitatea internet-ului broadband. In Romania viteza medie de download este circa 14 Mbps, iar la upload de 5 Mbps. Media mondiala este circa 6 Mbps la descarcare si 1,8 Mbps la upload. Rata de penetrare de 42% este insa la jumatate fata de tarile dezvoltate din Vest.

Dezvoltarea economica a tarii si evolutia internet-ului sunt in interdependenta, spune seful Cisco Romania care a subliniat un lucru: orasele sunt favorizate si fiindca e si mai usor sa dezvolti infrastructura in comunitatile urbane fata de cele rurale

"Va conta sa existe si cerere mai mare din partea consumatorilor rurali si atunci companiile vor dezvolta mai repede infrastructura si acolo". mai spune Popescu.