Google a admis pentru prima data ca masinile care faceau fotografii pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat din greseala in 30 de tari si e-mail-uri intregi, dar si parole, a anuntat compania. In luna mai Google a recunoscut ca masinile Street View au colectat date personale de la retele WiFi nesecurizate, dar nu se stia ce fel de date. Google s-a angajat in fata grupului de lucru care reuneste reprezentantii autoritatilor pentru protectia datelor cu caracter personal din tarile membre ale Uniunii Europene sa stearga datele personale colectate.

Google a precizat intr-o postare pe blogul companiei ca in mai, cand s-a facut primul anunt legat de colectarea accidentala a datelor, nu se stia exact continutul celor 600 GB, insa acum, dupa ce si autoritatile din mai multe tari au analizat subiectul, s-a dovedit ca au fost colectate si e-mail-uri intregi, URL-uri dar si parole. Americanii precizeaza insa ca in mare parte e vorba de date fragmentate, iar toate vor fi sterse in cel mai scurt timp.

Alan Eustace, vicepresedinte la divizia Engineering & Research spune ca Google isi cere scuze si se simte umilita din cauza celor intamplate, insa promite ca pe viitor nu se va mai repeta asa ceva. Pentru asta, Google face cateva schimbari, urmand sa isi instruiasca mult mai bine angajatii cand au de-a face cu date persoanle, dar sa introduca si mai multe procese de analiza a diverselor proiecte, inclusiv aducerea unor auditori independenti pentru a nu mai aparea astfel de scapari.

Autoritatile pentru protectia datelor din tari precum Germania, Spania sau Canada au analizat informatiile si au deschis oficial anchete impotriva Google, existand si posibilitatea amendarii companiei.

Google a sters datele colectate accidental in tarile unde autoritatile i-au dat permisiunea sa faca asta. In sase tari anchetele au luat sfarsit, iar in alte cateva continua, insa in aceste tari Google va sterge datele cand investigatiile se vor incheia, noteaza Reuters. Oficiali Google au spus de mai multe ori ca datele colectate accidental de la retele WiFi nesecurizate nu au fost utilizate in aplicatiile companiei.