China a preluat sefia clasamentului celor mai rapide supercomputere, dupa ce miercuri a fost prezentat supercomputerul Tianhe-1A care e cu 40% mai performant decat gigantul american ce a detinut pana acum primul loc, noteaza CNN. Supercomputerul a fost realizat dupa o investitie de 88 milioane dolari, cantareste 155 de tone, ocupa 1.000 mp, iar procesoarele care il fac atat de puternic sunt americane.

Computerul e capabil sa realizeze 2,5 trilioane de operatiuni pe secunda, fiind cu 40% mai rapid decat supercomputerul american ce a detinut pana acum locul 1. Tianhe-1A, care in chineza inseamna Calea Lactee se afla in orasul sudic Tianjin si e compus din peste 14.000 de procesoare six-core Intel Xeon si peste 7.000 de placi grafice (GPU) Nvidia Tesla.

In supercomputer s-au investit 88 milioane dolari, iar el va fi folosit in diverse domenii precum meteorologie, prospectiuni petroliere maritime sau cercetari bio-medicale.

Asia a mai fost in fruntea clasamentului supercomputerelor in 2002 cand un computer japonez a devenit mai puternic decat primele 20 de supercomputere ale lumii la un loc.

E de asteptat ca ierarhia sa se schimbe in curand, insa China isi mai adauga inca un domeniu la care isi arata statutul de superputere.