China a trecut in fruntea clasamentului celor mai rapide supercomputere
Computerul e capabil sa realizeze 2,5 trilioane de operatiuni pe secunda, fiind cu 40% mai rapid decat supercomputerul american ce a detinut pana acum locul 1. Tianhe-1A, care in chineza inseamna Calea Lactee se afla in orasul sudic Tianjin si e compus din peste 14.000 de procesoare six-core Intel Xeon si peste 7.000 de placi grafice (GPU) Nvidia Tesla.
In supercomputer s-au investit 88 milioane dolari, iar el va fi folosit in diverse domenii precum meteorologie, prospectiuni petroliere maritime sau cercetari bio-medicale.
Asia a mai fost in fruntea clasamentului supercomputerelor in 2002 cand un computer japonez a devenit mai puternic decat primele 20 de supercomputere ale lumii la un loc.
E de asteptat ca ierarhia sa se schimbe in curand, insa China isi mai adauga inca un domeniu la care isi arata statutul de superputere.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
:P
P.S. Astept minusurile de la fanii romani ai Chinei... Nici o problema.
Chiar nu te duce capul deloc?
Statutul de mare putere al Chinei sta in mai multe chestii. Trebuie sa fii chiar bou sa nu vezi asta. Una din chestiile alea sunt banii, lichiditatile imense de care dispune, apoi mai sunt capacitatea de a invata, de a face progrese, de a se adapta si moderniza.
In al 2-lea rand, nu prea o sa vezi tari sarace sau inapoiate investind in astfel de tehnologii, iar infrastructura e coloana vertebrala a oricarei tari. Dar deh, daca pe tine nu te duce bibilica deloc nu poti observa astfel de detalii "subtile"
Mai vorbim cu el in cativa ani, sa-l intrebam cum e sa lucreze la patron chinez, si cum se descurca cu expresiile uzuale in chineza.
Nu ca ne-am dori asta, ca sa ne inteleaga si aia care ne vor acuza de fanatism pro chinez.
Dar atata timp cat vor exista sute de milioane de mici chinezi care lucreaza 15 ore pe zi pentru 15 dolari pe luna, in timp ce un roman boier doarme in izmene la serviciu pentru 400 de dolari pe luna, nu avem cum iesi in lume sa ne aratam fata pocita.
Fanii mai spun ca articolul e incomplet si nu precizeaza ca acest loc unu vine dupa ce in clasamentul lunii iunie chinezii aveau doua supercomputere in top 10, si nici nu precizeaza articolul ca acest supercomputer e folosit in domeniul exploatarilor petroliere si in simulare in industria aeronautica.
Pentru a va da, totusi, satisfactie, va anunt ca urmatorul clasament va aparea pe 31 mai 2011. fiind destul de mari sanse sa numai fie chinezii pe primul loc.
Era interesanta informatia daca toata tehnologia si componentele era chineze.
Sunteti "Faked in China" tovarasi.
E adevarat ca mare parte e saracie dar au citeva orase comunistii aia cum noi nu o sa avem niciodata.
viteza mare la testul de inmultit matrici sau altele de acest tip, care solicita procesorul sau interfata video este pentru reclama comerciala.
puterea reala a unui super-computer este data de compilatoarele pentru programarea paralela si de foarte multe alte chestii care nu apar in reclame....
totusi, dupa ce am citit, acum doi ani, despre competitia imb-cray, autorul spunea ca acestea sint cele mai puternice calculatoare cu exceptia celor cu adevarat serioase care sint secrete militare....
cum ziceam, avem aici propaganda de tip comunist asa cum, pe vremuri, rusii veneau cu fel de fel de chestii ca sa arate cit sint ei de buni in comparatie cu americanii....
chestia nasoala in ce spui este ca multa lume are idei comuniste, maoiste, cheguevariste chiar daca nu-si dau seama de asta....
iar china in particular este in esenta o tara pe care eu o vad fara viitor mare din cauza lipsei de creativitate. cunoastem cu totii multe nume de firme japoneze, coreene dar foarte putine chineze....asta spune ceva celor care nu se lasa impresionati de propaganda....
in primul rand, sa construiesti un supercomputer inseamna mult mai mult decat sa achizitionezi procesoarele respective de la IBM, Intel sau Cray si sa instalezi un sistem de operare. trebuie gandita o modalitate de a imparti resursele (RAM, hard-disk, I/O) intre procesoare si de a le "aranja" intr-una sau mai multe retele topologice (de exemplu hypercube sau tree) prin care acestea sa comunice cu un overhead cat mai mic. cei care intretin supercomputerele incearca intr-una sa optimizeze acesti parametri astfel incat paralelizarea calculelor sa fie cat mai eficienta. un alt parametru foarte important tine de "green computing" intrucat aceste agregate consuma foarte multa energie si, in principiu, e nevoie cam de echivalentul unei centrale atomice sa le alimenteze. de asemenea, la fiecare Watt consumat pt calcule, se consuma 9 Watti pentru racire, deci ai vrea sa nu le lasi sa stea idle si sa manance aiurea energie.
o persoana de mai sus a mentionat petaflops si acest lucru trebuie spus ca este o masura a performantei: peta = cvadrilion, flops = floating point operations per second, adica operatii in virgula mobila (cu numere reale) pe secunda. s-a atins limita petaflop prin mai multe supercalculatoare (Jaguar de exemplu, care era locul 1), deci 2.5 trilioane de operatii pe secunda ar fi mult mai putin. poate ai vrut sa spui 2.5 cvadrilioane.
intr-adevar, ca benchmark se foloseste LINPACK, o librarie software pentru rezolvarea sistemelor liniare deci care se rezuma la operatii de tip multiplicari de matrici sau multiplicari de matrici cu vector. de ce sunt acestea relevante? pentru ca supercalculatoarele sunt construite pentru simulari din domeniul termodinamicii, mecanicii cuantice, etc. de ex. previziuni meteo/cosmologice, structura proteinelor (pt medicina) sau racirea reactoarelor nucleare. EH, o nimica toata! :P
nu stiu sa existe prea multe produse de virf care sa fie rodul gindirii si tehnologiei chinezesti....
crezi ca e un laptop sau o pereche de adidasi ?
Mai lasa-ne, frate! ca poate ai treaba si te retinem.
Ori ne dai niste informatii faine (vezi comentariul lui cioaca) ori vezi-ti de fixurile tale in liniste, acasa.
Ce te trezesti tu (si multi alti prost-crescuti ca tine!) sa comentezi atunci cand nu ai nimic de spus?! Chiar crezi ca ne intereseaza obsesia ta futila pentru fake-urile chinezesti?
Deschide-ti, frate, uordu' si scrie in el, acolo, la tine acasa, in liniste, pana te racoresti!
Tu si altii ca tine mi-ati provocat de cateva luni scarba sa mai citesc comentarii pe HN. Atotstiutori needucati!
Chiar nu realizezi cat esti de penibil?! Ti-au atras atentia o seama de alti comentatori mai sus dar tu, nimic... batman, batman!
China o fi lider mondial la fake-uri, dar le fac ale dracu' de bine. din pacate, nu pt Romania, unde trimit cele mai penibile stifturi. insa cu outsourcingul din ziua de azi, cam orice vezi in jurul tau este produs in China. ar trebui sa ne debarasam de ideea ca de la chinezi nu avem nimic din ce sa ne inspiram. sunt un popor f muncitor si au revenit la obiceiurile negustoresti pe care le exersau cu mii de ani inainte de Decebal si Traian. din pacate, chiar daca sunt o putere economica, industriala si tehnologica (sau inseamna toate 3 acelasi lucru?), au alte probleme care poate contrabalanseaza aceste performante. si aici as aminti doar cele legate de drepturile omului.
am aflat chestii interesante
:)
am aflat chestii interesante
:)
simularile asociate cercetarii fundamentale (cromo-dinamica cuantica,...) sint cam teoretice...in plan practic ai dreptate:meteo, procese chimice si biochimice, proiectarea structurilor industriale speciale (motoare racheta sau de avioane,....).
si nu uita ca nu au fost abandonate cercetarile pentru super-computere vectoriale. astea care folosesc paralerizarea au performante reduse atunci cind paralerizarea nu se poate folosi...
asa ca e discutabil daca noi chiar stim ce e ala un super computer....
uite aici o lista cu proiectele care se deruleaza pe cele mai importante supercalculatoare din America, ca sa-ti faci o idee:
http://www.alcf.anl.gov/news/media_files/alcf-projbro-1209.pdf
dupa cum vezi, acopera toate simularile posibile de la biologie computationala pana la cosmologie. in momentul de fata, stiinta se confrunta cu 2 mari probleme:
- legile fizicii sunt enuntate sub forma de ecuatii dar nu exista o solutie pentru ele, asa cum exista solutie pt x+1 = 2. de aceea se apeleaza la aproximari si simulari ale acestor solutii. de exemplu, pt previziunile meteo de tip temperatura/vant sunt CATEVA ecuatii, dar nu exista o solutie analitica pt ele.. de-aia trebuie sa facem simulari in viitor sa vedem cum evolueaza atmosfera incepand de la un anumit moment
- avem foarte multe date, de la senzori, sateliti, etc.
aceste 2 probleme presupun mult calcul si acest calcul se poate face doar in paralel. procesoarele pe care le fac baietii de la Intel/AMD sunt bune pt facebook si jocuri, ceea ce fac baietii de la Cray si IBM sunt ceva mai bune, dar tot au atins o anumita limita tehnologica impusa de viteza propagarii undelor electromagnetice (a luminii). de-aia trebuie sa punem cat mai multe procesoare la un loc si sa le facem sa lucreze impreuna. aici intervine STIINTA supercalculatoarele. pentru ca , asa cum am spus mai sus, trebuie sa stii cum sa le conectezi ca sa isi faca treaba si de asemenea, cum sa le programezi.
faza cu simularile nucleare este doar 0.01% din ce fac ei si sincer sa fiu, nici nu este asa de importanta. de ce? pentru ca ei nu vor sa se ajunga acolo, ei simuleaza modul in care este racit reactorul nuclear astfel incat sa PREVINA exploziile.
ufff, e mult de vorbit pe tema asta! dar ideea e ca fara supercalculatoarele din ziua de azi, nu s-ar inregistra progrese in mai toate domeniile care conduc evolutia omului.
oricum, in meteo dar si in multe alte domenii, calculatoarele paralele au foarte multe restrictii tocmai din cauza ca nu pot corela rezultate care se obtin independent unul de altul. pentru compilatoare este un cosmar atunci cind trebuie sa coreleze informatii obtinute fara corelatie din cauza paralelizarii. pari specialist, de ce nu vezi asta?
primul cray paralel care a depasit 1pfs a fost facut cu microprocesoare amd. cray, specialistul in calculatoare vectoriale nu mai fabrica unitati centrale de calculatoare si nici calculatoare vectoriale, cel putin oficial...
iar folosirea super-calculatoarelor pentru perfectionarea armamentului nuclear este o preocupare majora a americanilor in cursa armamentelor cu rusii dar pentru asta calculatoarele paralele nu sint prea eficiente...
Am facut 3 teste:
1. IBM Xeon - 63 GFlops
2. Intel Dual Core - 14 GFlops
3. Intel P4 - 4,5 GFlops
:)