​In IT-ul de azi companii mai mici si foarte noi creeaza stirile si starnesc interesul publicului, iar gigantii consacrati precum Microsoft, Google sau Yahoo! nu pot fi la fel de creativi deoarece au o baza mare de clienti care ar reactiona neplacut la schimbari bruste, a spus intr-un interviu acordat HotNews.ro, Chris Heilmann, International Developer Evangelist la Yahoo!. El nu a dorit sa confirme informatiile neoficiale care arata ca portalul yahoo.ro va fi lansat in primul trimestru din 2011, ci doar a precizat ca inainte de lansarea pe o noua piata sunt puse in balanta eforturile necesare cu posibilele beneficii ce ar putea urma. Micul interviu a fost realizat la evenimentul How To Web care se desfasoara miercuri si joi la Bucuresti.

Chris HeilmannFoto: Hotnews

De ce a pierdut Yahoo! teren in lupta cu concurenta in ultimii ani? De ce nu mai sunt considerate "cool" produsele companiei?

In zilele noastre domina perceptia ca ce este mic si nou este "cool", iar lucrurile care deja au cativa ani vechime si si-au dovedit viabilitatea nu prea mai creeaza stiri. Cand Facebook face ceva complet nou si periculos, e grozav, daca Yahoo! face acelasi lucru dar pierde date ale utilizatorilor ar fi un dezastru. Totusi, companiile mici se pot prabusi mai repede si chiar se intampla asta, insa companii precum Adobe, Microsoft, Google si Yahoo! nu pot fi la fel de creative precum companiile mai mici fiindca au o reputatie de aparat si o baza de utilizatori care nu prea vor schimbari. Acest lucru e normal, daca un director se uita mereu pe Yahoo! Finance e obisnuit cu interfata si stie sa gaseasca repede ce il intereseaza. Daca schimbi asta, si utilizatorul va trebui sa schimbe modul in care acceseaza datele, iar cei din domeniul financiar nu sunt la fel de flexibili ca cei de pe Facebook.

Yahoo! a semnat un parteneriat cu Microsoft pentru a folosi tehnologoa de cautare a motorului Bing. Ce rol are Yahoo! in acest parteneriat si cum se concretizeaza acest rol?

Nu sunt parte a echipei care se ocupa de parteneriatul respectiv, insa din ce stiu Yahoo! detine interfata de cautare, iar rezultatele si tehnologia de cautare vin de la Bing. Microsoft ofera deci tehnologia legata de rezultatele cautarii, iar noi suntem experti la interfata si de aceea are sens sa combinam interfata noastra si datele lor. Insa v-am spus, atat stiu pentru ca nu sunt parte a echipei respective.

Cand ati fost pentru prima oara in Romania?

Acum trei ani cand am fost la intalnirea dezvoltatorilor si m-am intalnit cu Bobby Voicu si am facut cunostinta si cu dezvoltatorii.

El s-a ocupat un timp de comunitatea utilizatorilor Yahoo! in Romania, dar apoi lucrurile s-au schimbat, lansarea Yahoo.ro a fost amanata in repetate randuri, iar ultimele informatii neoficiale arata ca va fi in primul trimestru al lui 2011 dupa implementarea noii versiuni de mail in varianta romaneasca. Puteti confirma aceasta data?

Nu, nu intra in responsabilitatile mele. Cand e vorba de lansarea Yahoo! in diverse tari totul depinde de cat efort e necesar si care sunt apoi beneficiile. Nu eu iau aceste decizii, dar lansam acum de exemplu Yahoo! in Iordania si in alte piete asiatice, insa nu va pot da detalii despre alte lansari, meseria mea este sa le spun oamenilor ce se intampla, nu ce se va intampla. (...) Misiunea mea e de a explica tehnologia Yahoo! dezvoltatorilor si cum o pot folosi, iar in schimb colectez reactii de la acestia si le comunic apoi companiei.