Televoice, firma fostului sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, Liviu Nistoran, care distribuie sisteme GPS sub brandul Evolio, va incepe sa vanda de la 1 decembrie un cititor de carti electronice (eReader) cu tehnologie e-ink, la un pret maxim de 150 de euro (inclusiv TVA). Terminalul va include pentru inceput circa 120 de carti in limba romana cu titluri din literatura nationala si internationala si permite citirea de carti electronice in toata gama de formate curente. Estimarile firmei romanesti indica faptul ca piata e-readerelor in Romania va ajunge la o valoare de circa trei milioane euro in 2011.

eReader romanescFoto: Evolio

Terminalul (18 cm inaltime, 13 cm latime, cantareste 228 grame si are o grosime de 9 mm) are un ecran de 6 inch (600x800 pixels, 16 nuante de gri), bazat pe tehnologia e-ink, care face ca experienta cititului sa fie asemanatoare cu lecturarea de carti la lumina naturala.

Dispozitivul, numit Evobook, poate stoca in memoria interna de 2GB pana la 4000 de carti. Memoria este extensibila la 10 GB prin folosirea unui SD card, citeste toata gama de formate curente ale cartilor electronice (.PDF, .CHM, .EPUB, .TXT, .HTM, .HTML, .RTF, .PDB, .DJVU, .IW, .IW4, .FB2, .OEB, .PRC, .MOBI, .TCR, .OPF). Terminalul mai are functie de cautare si suport pentru limba romana, meniu, manual, dictionare si fonturi romanesti.

Nistoran: Vanzarile de eReadere in Romania vor totaliza circa 3 milioane euro in 2011

Reprezentantii companiei mai spun ca terminalul va dispune si de "un serviciu online de update periodic al bibliotecii digitale pe acelasi principiu pe care functioneaza softul iMap pentru GPS-urile Evolio".

Liviu Nistoran, presedintele companiei si fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, a declarat pentru HotNews.ro ca pentru inceput terminalul va veni incarcat cu circa 110-120 de carti in limba romana, alte 20 de carti fiind in limbile franceza si engleza.

"Piata e-readere-lor este, dupa cea a tablet PC-urilor, cea mai dinamica piata de produse electronice la nivel mondial. (...) In Romania, anul 2010 a reprezentat inceputul timid al acestui produs, insa pentru 2011 estimam o piata de aproximativ 3 milioane de euro, urmand ca in 2013 aceasta sa depaseasca 10 milioane de euro.” a precizat Liviu Nistoran.

Asteptarile acestuia sunt ca circa 6.000 de dispozitive Evobook sa fie vandute in 2011.