Gigantii IT Microsoft, Hewlett-Packard si Intel, dar si Bank of America si Merrill Lynch critica, intr-o scrisoare adresata guvernului irlandez si obtinuta de The Daily Telegraph, "impactul negativ" pe care l-ar avea majorarea impozitelor asupra capacitatii Irlandei de a "atrage si mentine" investitiile straine. In scrisoare se face aluzie la alte tari, precum Singapore, care ar putea deveni mai competitive in acest caz. O amenintare de delocalizare nu foarte voalata, dupa cum noteaza Le Monde, in editia de marti.

Acesti giganti se tem ca planul de reducere a deficitelor, pe care guvernul urmeaza sa-l prezinte in contrapartida la planul european de salvare, in valoare de cel putin 80 de miliarde de euro, sa nu prevada si o crestere a fiscalitatii. Irlanda practica una dintre cele mai reduse cote de impozitare din Europa, cu o impozitare a profiturilor companiilor de doar 12,5 % (fata de 34% in Franta, 30% - 33% in Germania, 16% in Romania, 10% in Bulgaria). La aceasta se adauga numeroase facilitati fiscale, printre care crearea zonelor libere, care au permis Irlandei sa atraga numeroase intreprinderi din sectorul IT.

Google si-a construit aici principalul sau birou european, cu peste 2.000 de angajati. Un purtator de cuvant al biroului irlandez al gigantului IT a declarat pentru Belfast Telegraph ca "tot ceea ce ar pune in discutie problema competitivitatii irlandeze - in special o schimbare a impozitelor percepute asupra intreprinderilor - ridica o problema importanta pentru Google".

Google - economie de 3 miliarde de dolari la plata impozitelor

Irlanda, alaturi de Olanda, fac parte din strategia fiscala de mare amploare pusa in practica de motorul de cautare. Tranzitand veniturile sale prin Bermude, via Irlanda si Olanda, gigantul internetului ar fi facut o economie la plata impozitelor de peste trei miliarde de dolari in ultimii trei ani. Operand numeroase transferuri de fonduri, societatea profita de o portita din legislatia fiscala irlandeza, care ii permite sa ajunga la o cota de impozitare foarte redusa, estimata la 2,4%.

Irlanda, dar si Google si alte societati mari au facut obiectul unor critici aspre in ultimele luni din partea unor lideri europeni, care considera politica fiscala din insula drept lipsita de loialitate. Nicolas Sarkozy a subliniat, fara a face insa din acest lucru o conditie a planului de salvare, ca se asteapta ca Irlanda sa majoreze impozitele asupra intreprinderilor, argumentand ca aceste taxe ii confera "o marja de manevra mai mare decat altor tari". Duminica, la putin timp dupa ce a anuntat cererea de ajutor, premierul irlandez Brian Cowen a declarat ca nu s-a pus problema acestor impozite.