Google a anuntat miercuri lansarea in Romania a serviciului Street View care ofera imagini panoramice la nivelul strazii. Serviciul e disponibil pentru opt mari orase si in cateva statiuni de schi. Romania e a 27-a tara in care este lansat controversatul serviciu, ce a fost intens criticat pentru atingerile aduse dreptului la intimitate al cetatenilor.​

Street View RomaniaFoto: Captura Google

Printre orase se numara Bucuresti, Brasov, Oradea, Timisoara, Cluj, Sibiu si Constanta, iar in total Street View acopera circa 6.000 km de pe teritoriul tariii. Serviciul cuprinde doar imagini vizibile deja pe strazile publice, iar fetele si placutele de inmatriculare sunt estompate, astfel incat sa nu poata fi identificate.

In plus, utilizatorii pot marca foarte usor imaginile pe care doresc sa le elimine, daca le considera ca fiind sensibile sau inadecvate, facand click pe link-ul "Raportati o problema" din partea de jos a fiecarei imagini.

Street View s-a lansat acum trei ani in SUA si cuprinde 27 de tari.

UPDATE: Trebuie precizat ca NORC, lansat in 2008, este primul serviciu care ofera fotografii panoramice la nivel de strada in Romania, acoperind in prezent circa 100 de orase si o retea vasta de drumuri nationale. In aceasta vara NORC a lansat si imagini panoramice cu Delta Dunarii.

Fotografiile au fost realizate de compania eXtreme Soft Group S.R.L care a folosit autovehicule pe care s-au montat dispozitive de fotografiere panoramica ce sunt utilizate in corelatie cu un sistem GPS. NORC are imagini panoramice din mai multe tari central si est - europene, cum ar fi Austria, Slovacia, Ungaria, Cehia, Polonia si Rusia.