Pana la final de 2013 intre 300.000 si 400.000 de romani vor avea tablet PC-uri, a spus pentru HotNews.ro, Lucian Peticila, directorul companiei brasovene Visual Fan care lanseaza luna aceasta primul tablet PC romanesc, sub brandul AllView. Compania brasoveana va lansa in februarie un magazin online care va cuprinde 4-500 de aplicatii, o parte din ele create in Romania, iar Lucian Peticila spune ca acesta va fi unul din marele avantaje ale tabletei AllView AllDro: faptul ca se va adresa consumatorilor locali in mai mare masura decat concurentii.

Anuntul lansarii AllView Alldro pe 23 decembrie, la pretul de circa 900 de lei, a starnit multe comentarii, mai ales ca tableta a fost prezentata ca fiind "romaneasca", desi e produsa in China iar sistemul de operare este Google Android.

"Designul s-a facut in Romania, la partea de soft nu s-a umblat prea mult, insa incercam sa traducem cat mai multe in limba romana pentru ca initial tableta nu va fi in romana, dar va exista ulterior upgrade pe site (...) Vom introduce pe el foarte multe aplicatii facute in Romania si asta este foarte important: vom oferi un produs cu aplicatii facute aici, ele vor veni implicit instalate, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa le cumparati. Vor fi mai multe tipuri de aplicatii: de calatorie, de cinema, facute de diversi dezvoltatori de aplicatii pe zona de Android", spune seful companiei brasovene.

Peticila a mai spus ca in momentul lansarii, cei care vor avea tableta vor putea descarca aplicatii de pe unul din magazinele online de pe Android si vor avea de ales dintre circa 8-9.000 de aplicatii, unele gratuite, altele pe bani.

Directorul general al Visual Fan a mai spus insa ca in februarie se va lansa magazinul de aplicatii AllView sub numele de Aply Store care va cuprinde 4-500 de aplicatii din care o parte create de diversi dezvoltatori romani, miscarea fiind parte a strategiei care prevede ca tableta se va adresa in mai mare masura clientilor romani, in comparatie cu alte tablet PC-uri concurente.

"Cred ca pana la final de 2013 intre 300.000 si 400.000 de romani vor avea tablet PC-uri din toate modelele", estimeaza Lucian Peticila care a mai spus ca primul lot de 1.000 de unitati de tablete AllView a fost deja comandat.

Dimensiunile tabletei sunt 192 x 121 x 11,9 mm, greutatea este de 371g, iar display-ul este de 7 inch. AllView AllDro are memorie RAM de 256 MB si memorie interna de 2 GB respectiv 4GB care poate fi extinsa la 32 de GB. Cu reteaua wireless pornita tableta are un timp de functionare de sase ore, in timp ce, ascultand muzica timpul de folosire poate fi maxim 30 de ore. La tableta va putea fi atasat in viitor si un modem 3G care sa permita conectarea acesteia la retelele de internet mobil ale operatorilor telecom.

Visual Fan si-a inceput activitatea acum opt ani iar in prezent vinde televizoare, sisteme GPS si telefoane dual SIM care pot functiona simultan cu doua cartele din retele diferite. Compania isi vinde produsele sub brandul Allview, iar anul acesta va comercializa peste 25 000 de telefoane dual-SIM, cele mai scumpe avand touch-screen, antena pentru receptionarea de posturi TV, conectivitate WIFI si3G si filmare High Definition.

Compania are 35 de angajati, iar o mare parte dintre servicii sunt externalizate.

Pretul este atuul tabletei Allview fiindca cele mai cunoscute trei modele de tablete aflate la vanzare in tara sunt mult mai scumpe. Astfel, pe magazinele online preturile "la liber" pentru Apple iPad pornesc de la circa 2.200 lei, pentru Dell Streak cam de la 2.000 lei, iar pentru Samsung Galaxy Tab de la circa 2.800 lei.