​Arbitrul telecom din SUA - organizatia independenta FCC (Federal Communications Commission) - voteaza marti pentru a introduce reguli care sa sustina principiul neutralitatii internetului, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential fata de alte tipuri, noteaza CNN. Sustinatorii neutralitatii internetului spun ca e un pas pozitiv, insa atrag atentia ca propunerea nu contine reguli la fel de stricte si la internetul wireless, segment in care neutralitatea ar putea avea de suferit.

Autoritatea americana Federal Communications Commission (FCC) a purtat in ultimii ani discutii cu mari furnizori de internet si cele mai importante companii de profil pentru ca lucrurile sa nu se schimbe. Grupuri care protejeaza drepturile consumatorilor s-au plans ca marii furnizori de internet vor formarea unui "internet cu doua viteze", in care site-urile unor companii dispuse sa plateasca vor avea prioritate si se vor incarca mai repede, in timp ce site-uri mai mici vor ramane la viteza a doua, mai mica.

Seful autoritatii FCC, Julius Genachowski, spunea recent ca regulile sunt menite sa pastreze internetul "deschis" si sa impiedice providerii sa incetineasca accesul la anumite tipuri de continut.

E de asteptat ca votul sa treaca cu scorul de 3:2, voturile pentru venind de la membrii Partidului Democrat, iar cele impotriva, de la Republicani.

Problema a captat atentia multora in SUA si sunt oficiali care considera ca neutralitatea internetului este cea mai importanta chestiune legata de libertatea de exprimare in prezent.

Sustinatorii libertatii de exprimare spun ca votul e un pas inainte, insa atrag atentia asupra faptului ca propunerea pe care FCC o voteaza e asemanatoare cu cea prezentata in vara de Google si Verizon care au sustinut ca sunt de acord cu neutralitatea internetului doar la liniile fixe, insa la wireless vor sa permita tarifarea diferentiata si prioritizarea unui anumit tip de continut.

Dupa votul din cadrul FCC propunerea va ajunge in plenul Congresului, la inceput de 2011.

In general printre oponentii neutralitatii internetului se numara furnizorii de servicii web care sunt obligati sa investeasca masiv in hardware deoarece traficul pe internet a crescut enorm si tot mai multe dispozitive sunt online, tot mai multe pe site-uri de video streaming. Astfel de companii spun ca ar fi normal ca cei care platesc mai mult sa aiba prioritate, consecinta fiind ca pe site-uri foarte mari viteza va fi superioara, in timp ce pe paginile care nu sunt dispuse sa plateasca privilegiile, viteza va scadea.