Si in Europa principiul neutralitatii internetului va trebui reglementat la fel cum s-a inceput si in SUA, chiar daca in prezent nu pare sa fie nevoie, arata o analiza Reuters care descrie tensiunile ce exista la nivel european intre marile companii telecom si diversi furnizori de servicii care profita de retelele acestora. Furnizorii europeni de servicii de internet vor ca si companiile ce genereaza trafic mult prin servicii precum YouTube si Facbook sa contribuie la dezvoltarea retelelor, iar acest conflict ar putea avea nevoie de reglementare in viitor, arata Reuters.

In SUA au fost aprobate catave reguli in sprijinul principiului neutralitatii, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential fata de alte tipuri, insa in Europa subiectul a starnit putine ingrijorari pana acum.

Totusi, in Europa cei mai mari furnizori de internet sunt companii telecom precum Deutsche Telekom, France Telecom sau Telefonica, gigantii care au mare putere in gestionarea retelelor proprii si pot rationaliza traficul, astfel incat anumite site-uri ale concurentei sa se incarce mai greu.

Exista un conflict latent intre marii operatori tekecom si companii care ofera servicii gratuite cum ar fi Facebook, Google si Skype, iar ca o ilustrare a acestui conflict, seful Telefonica declara anul acesta ca motoarele de cautare folosesc retelele companiilor telecom fara a contruibui cu nimic la dezvoltarea lor, ci vin doar cu niste algoritmi de cautare, in timp ce companiile de telecom fac totul.

Operatorii telecom spun ca aceste servicii incarca mult retelele, generand volum urias de tarfic, ceea ce inseamna ca trebuie facute noi investitii. CE nu a intervenit inca in acest conflict, dar exista mari sanse sa se intervina in 2012 cu reglementari.

Sunt insa voci care sustin ca in Europa nu e nevoie de astfel de reglementari, deoarece mediul concurential este diferit, iar un client nemultumit de serviciile unui furnizor de internet poate sa treaca usor la alta companie fiindca oferta este diversa.​