Gigantul Apple lucreaza la un proiect care isi propune sa dezvolte ecrane care produc imagini tridimensionale ce nu necesita ochelari speciali pentru a crea impresia de vedere in spatiu. Un brevet recent obtinut de compania care a creat iPod si iPhone indica faptul ca Apple incearca sa dezvolte un nou tip de ecran, care produce imagini tridimensionale si chiar holografice, scrie The Daily Telegraph.

Aceasta tehnologie ar putea fi utilizata pentru producerea unei noi generatii de televizoare, computere si ecrane de cinema.

Sistemul se bazeaza pe un ecran special, dotat cu mici 'excrescente' de marimea unui pixel care directioneaza imaginile captate din unghiuri usor diferite spre ochiul stang si drept al spectatorului.

Prezentarea de imagini filmate din unghiuri usor diferite creaza o imagine stereoscopica pe care creierul o interpreteaza ca fiind tridimensionala.

Apple isi propune sa foloseasca tehnologia 3D pentru a urmari miscarea mai multor spectatori si pozitia ochilor lor, astfel incat imaginea transmisa de ecran sa poata fi ajustata, astfel incat imaginea sa ramana clara si tridimensionala.

Patentul sustine ca aceasta tehnologie va crea imagini care vor semana cu hologramele: "Un aspect exceptional al inventiei este ca poate produce spectatorilor experiente care practic nu pot fi distinse de vizionarea unei holograme reale".

"Ea permite unui observator, spre exemplu, sa se miste in jurul unui obiect virtual si sa-l vada din unghiuri diferite".

Televizoarele digitale constituie principala tinta a marilor producatorilor internationali, dar presupun utilizarea de ochelari speciali, care trimit imagini usor diferite catre ochiul stang si cel drept, pentru a crea imaginea de spatiu.

Patentul Apple alimenteaza insa speculatiile ca gigantul computerelor incearca sa intre pe piata 3D eliminand acesti ochelari si chiar creand sansa de a viziona filme holografice.

Astfel de filme presupun insa o noua tehnica de filmare, prin care actorii sa fie filmati din unghiuri multiple.

Leander Kahney, un expert in tendintele pe piata tehnologiei si autorul cartii "Cult of Mac", afirma ca daca Apple reuseste acest lucru, ecranele 3D vor domina piata, iar iPhon-uri sau iPad-uri 3D ar fi pur si simpu "ucigatoare".

Apple nu a dorita sa faca niciun comentariu asupra acestui patent.