Firefox, navigatorul internet realizat de Mozilla, a devenit numarul unu in Europa, reusind sa detroneze, pentru prima oara pe o piata majora, Internet Explorer (Microsoft), potrivit societatii de masurare a audientelor StatCounter, citata de Reuters. In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%.

FirefoxFoto: HotNews.ro

In decembrie, cota de piata a Firefox a atins 38,1% in Europa, fata de 37,5% pentru Internet Explorer. Navigatorul Chrome al Google si-a majorat si el cota de piata la 14,6%, fata de nivelul de 5,1% inregistrat cu un an in urma.

"Acest lucru pare a se datora faptul ca navigatorul Chrome cucereste cote de piata detinute de Internet Explorer, in timp ce Firefox isi mentine pozitia", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al StatCounter, Aodhan Cullen.

"Asistam probabil la efectul acordului intre autoritatile europene pentru concurenta si Microsoft, care ofera utilizatorilor, din martie 2010, posibilitatea de a alege dintr-o lista navigatorul pe care doresc sa-l foloseasca", a adaugat Aodhan Cullen.

In Romania, Firefox a depasit Internet Explorer in urma cu un an, iar in prezent detine circa 43% din piata, in timp ce concurentul sau are 33%. Google Chrome a trecut de 15%, iar Opera are peste 7%.

Pe plan mondial, Explorer ramane lider detasat cu peste 46% din piata, in timp ce Firefox are circa 30%, mai arata datele irlandezilor de la StatCounter.