Intel si AMD au lansat la targul de tehnologie CES din Las Vegas noi familii de procesoare cu care cele doua companii rivale spun ca vor revolutiona atat dispozitivele portabile, cat si desktop-urile. Intel - care detine 80% din piata procesoarelor pentru PC-uri - spune ca noua familie de unitati Sandy Bridge e compusa din cele mai bune produse din istoria companiei, in timp ce rivalul AMD sustine ca familia de procesoare Fusion creste masiv autonomia computerelor pe care aceste chip-uri vor ajunge.

Paul Otellini, seful Intel spune ca aceste noi procesoare sunt cele mai bune produse din istoria companiei care estimeaza ca o treime din veniturile sale in acest an vor veni din vanzarile Sandy Bridge. Intel sustine ca aceste noi procesoare vor genera venituri totale de 125 miliarde dolari pentru intreaga industrie IT si adauga ca ele se vor gasi in peste 500 de terminale, de la smartphone-uri, la desktop-uri.

Cel mai important concurent al Intel, AMD a lansat noua familie de unitati de procesare cunoscuta sub numele de cod Fusion, chip-uri despre care compania spune ca vor creste masiv autonomia dispozitivelor pe care vor fi prezente, urmand ca si performantele sistemelor sa fie sensibil imbunatatite.

AMD spune ca una dintre cele mai importante noutati ale familiei de unitati de procesare Fusion tine de faptul ca pe aceeasi unitate e integrata tehnologia multicore CPU (x86) cu chipset-ul placii de baza si cu placa video. Producatorul spune ca astfel, consumul de energie este mai mic, pretul este si el redus, iar dimensiunile unitatii sunt mici, lasand mai mult loc altor componente.

Procesoarele din familia Fusion sunt clasificate in trei categorii: modele pentru calculatoare ultraportabile si tablet PC-uri (seria C), modele pentru notebook-uri cu consum redus si sisteme desktop all-in-one PC (seria E) si modele quad-core pentru laptop-uri si desktop-uri performante (seria A).

Si procesoarele din familia Sandy Bridge de la Intel combina mai multe lucruri care pana acum erau separate fiindca unitatea de procesare (CPU), controller-ul de memorie si unitatea de procesare grafica sunt in acelasi chip. Intel spune ca fiecare chip are 1,16 miliarde de tranzistori si adauga ca aceste produse sunt extrem de puternice pentru a rula cele mai pretentioase aplicatii.

Shmuel "Mooly" Eden, vicepresedinte al Intel foloseste cuvinte mari pentru a descrie efectele pe care noile procesoare Core pe arhitectura Sandy Bridge le vor avea asupra industriei. El a prezis ca in urmatorii doi-patru ani, Sandy Bridge va permite progrese care ii vor face pe oameni sa se uite la tastaturi ca si cum acestea ar fi fost din Evul Mediu. "Foarte curand, nu vei stii daca te afli in lumea reala sau in cea virtuala", a mai spus el.

Sandy Bridge aduce noi generatii pentru Core i3, i5 si i7, cele quad-core urmand sa fie disponibile inca din prima decada a lui ianuarie, cele dual-core vin luna viitoare, iar six-core si eight-core vor fi disponibile mai spre final de an.