Targul de tehnologie CES Las Vegas s-a incheiat duminica, iar bilantul este bun: numarul de vizitatatori nu a mai fost asa de mare din 2008, iar noutati au fost foarte multe, de la zecile de tablet PC-uri, pana la noile generatii de procesoare lansate de rivalii Intel si AMD. S-a incheiat o editie la care s-a vorbit masiv despre dispozitive 3D la care nu ai nevoie de ochelari speciali, despre masini conectate mereu la internet, despre telefoane 4G si despre Apple, chiar daca gigantul american nu a avut stand.

Foto:

In primul rand la CES a venit un imens val de tablet PC-uri cu ecrane intre 5 si 12 inch, estimarile aratand ca au fost prezentate aproape 100 de modele, unele sub forma de concept, altele gata sa intre in magazine. Sistemul Google Android a fost prezent pe mare parte dintre ele, iar multi se intreaba cate din modelele ce urmeaza a fi lansate au vreo sansa sa concureze in mod serios cu liderul incontestabil Apple iPad a carui noua generatie ar putea fi prezentata in trei saptamani.

Si segmentul smartphone a fost plin de noutati, americanii urmand sa vada o multitudine de lansari ale unor dispozitive care vor rula tehnologii apropiate de 4G (fie ca e vorba de LTE, WiMax sau HSPA+) care vor oferi viteze de transfer de zece ori mai mari decat in retelele 3G. Zvonul care insa a tinut capul de afis tine de faptul ca marti e de asteptat ca operatorul Verizon sa lanseze un iPhone cu tehnologia LTE ce ofera viteze de transfer super-rapid.

Fata de alti ani si industria auto a avut o prezenta consistenta, printre cei care au tinut discursuri numarandu-se sefii de la Ford si Audi. Ford a prezentat la CES Focus-ul 100% electric inaintea salonului de la Detroit, in timp ce General Motors a adus un prototip electric care parcheaza singur si poate fi chemat cu ajutorul unui smartphone. Au fost prezentate diverse tehnologii prin care soferii pot avea internet de mare viteza in masina, putand controla totul prin comanda vocala, dar tot mai multi se intreaba daca nu cumva atat de multe tehnologii vor avea tristul efect de a-l face pe sofer sa fie mult mai putin atent exact la activitatea care conteaza, condusul.

O alta tendinta tine de gadget-urile care se transforma: spre exemplu Lenovo a adus un tablet PC care poate fi folosit separat, insa poate fi conectat si la o tastatura, intreg ansamblul devenind un netbook ce ruleaza Windows, in timp ce tableta utilizata separat ruleaza Android. Pe de alta parte, Samsung a adus o tableta touch-screen care dispune insa si de o tastatura glisanta care transforma totul intr-un netbook.

Segmentul 3D a punctat si el puternic dupa un an 2010 in care preturile mari si continutul saracacios au tinut publicul departe de televizoarele 3D. Au aparut si televizoare 3D cu ecrane foarte mari la care nu e nevoie de ochelari speciali, au fost prezentate si mici terminale de buzunar care folosesc aceeasi tehnologie si au aparut noi aparate foto si video 3D, mai mici ca dimensiuni, dar si ca pret. 2011 se anunta un an mai bun pentru producatorii de televizoare 3D, cu conditia ca preturile sa scada simtitor.

Un alt segment interesant a fost lupta procesoarelor: atat Intel cat si AMD au venit cu noii familii de chip-uri care imbina diverse lucruri ce pana acum erau separate. AMD spune ca procesoarele sale consuma putina energie, ocupa foarte putin loc si sunt ieftine. Intel spune ca noile procesoare sunt cele mai bune produse pe care le-a lansat vreodata si pot rula aplicatii extrem de pretentioase, aducand simultan si economie consistenta de energie.

Numarul de vizitatori a trecut de 140.000 anul acesta, valoare ce nu a mai fost atinsa din 2008, in timp ce 2009 a fost un an foarte slab cu doar 116.000 de vizitatori. Ideea care a dominat totul a fost mobilitatea, internet-ul prezent peste tot, de la cel mai mic smartphone, pana la cel mai mare televizor care sa poata fi folosit, daca proprietarul doreste, pentru a posta imagini pe Facebook sau pentru a viziona clipuri YouTube pe un ecran foarte mare.