​Tim Cook, directorul operational al Apple si omul care-i tine locul lui Steve Jobs cat acesta isi rezolva problemele medicale a criticat concurenta tabletei iPad, catalogand produsele cu Android ca fiind "ciudate", iar pe cele cu Windows ca fiind mari, scumpe si total neinteresante pentru public. Declaratiile au fost facute la prezentarea rezultatelor financiare pe ultimul trimestru din 2010 cand Apple a facut din nou cifre record: vanzari de peste 26 miliarde dolari, 7,3 milioane de iPad-uri si 16,2 milioane iPhone-uri.

Tim CookFoto: Reuters

Intrebat ce crede despre concurenta de pe piata tabletelor, Tim Cook a fost transant repetand ceea ce Apple spunea inca din momentul lansarii iPad: nu ne temem de nimeni. Cook spune ca nu e mare concurenta si a vorbit despre doua categorii de tablete: cele cu Windows si cele cu Android.

Despre cele cu Windows, directorul operational al Apple spune ca sunt "destul de mari, scumpe, grele si au baterie care tine putin". Multe au nevoie de stilus, iar concluzia lui Cook este ca oamenii nu sunt interesati de ele.

Nici tabletele cu sistemul Google Android nu au scapat de criticile dure ale lui Cook "Ele folosesc un sistem de operare care nu a fost gandit pentru tablete si Google a recunoscut asta (...) ajungi practic sa ai un smartphone marit, ceea ce, in opinia noastra, e un produs ciudat", spune omul care-i tine locul lui Steve Jobs la sefia companiei pana cand acesta isi rezolva problemele medicale.

Intrebat ce crede despre "valul" de zeci de tablete cu Android lansate la CES, Cook a spus ca se stiu prea putine amanunte despre preturile si specificatiile acestora, asa ca le catalogheaza ca fiind "aburi", nu ceva care sa puna probleme pe piata. Cook a subliniat ca oricum Apple le-a luat-o inainte tuturor cu iPad si a insistat pe termenul de "user experience" (experienta utilziatorilor) care folosesc Apple, experienta caracterizata ca fiind 'Incredibila".

Apple a avut un trimestru patru record in 2010, vanzarile avansand cu 71%, la 26,7 miliarde dolari, iar profitul a urcat la sase miliarde dolari. Trimestrul trecut a fost record si pentru vanzarile celor mai populare produse ale companiei: 19,4 milioane iPod, 4,13 milioane Mac-uri, 16,2 milioane unitati iPhone si 7,3 milioane iPad.