Am scris pe blog din 2004 despre directiva privind pastrarea datelor de trafic ale operatorilor de comunicatii (de pe vremea cind era un proiect neclar pina cind a devenit directiva 2006/24/EC). Am sustinut inca de pe atunci ca problema asta se rezolva la Bruxelles, scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Altfel spus din momentul in care o directiva este adoptata, statele membre ale UE sunt obligate sa o implementeze. Decizia Curtii Constitutionale din Romania referitoare la legea romana a datelor de trafic nu schimba situatia. Cita vreme o directiva este in vigoare, ea trebuie sa fie implementata de Romania.

E la fel de adevarat ca decizia Curtii Constitutionale romanesti nu lasa prea mult optiuni in aplicarea directvei. Mai direct spus: Nu se poate implementa directiva! De altfel si reprezentanta Ministerului Justitiei din Romania a explicat cam acelasi lucru la seminarul public de pe 3 Decembrie 2010.

Aceasta decizie (dar si cea din Germania - alte 2 cazuri sunt pe rol in Ungaria si Cehia) pune si Comisia Europeana intr-o situatie complexa si dificila.

Evaluarea directivei pare un moment excelent de a determina Comisia sa isi recunoasca greseala si de a anula directiva (ori a o face macar voluntara). Din pacate Comisarul Malstrom a adoptat o decizie exact contrara. In speech-ul de anul trecut, ea a spus ca directiva trebuie sa ramina in vigoare si ca statele membre care nu o adopta vor fi actionate la Curtea Europeana de Justitie!

Din fericire, in afara de Comisarul respectiv, vor fi si altii comisari care vor trebui sa fie de acord cu aceasta opinie. Mai mult Consiliul European si Parlamentul au si ele un cuvint de spus.

Exista o activitate concertata a societatii civile din diverse state membre pentru a explica problemele legate de drepturile omului ale directivei. (Pentru detalii vezi prezentarea de la Congresul CCC de anul trecut ori inregistrarea video - sau un articol care face o prezentare pe scurt a discutiei.)

Avind in vedere pozitia speciala a Romaniei in acest caz (singura tara din UE unde Curtea Constitutionala a respins pe fond legea de implementare a directivei) am zis ca nu trebuie sa stam deoparte. Am propus prin APTI si cu sprijinul altor asociatii o scrisoare deschisa catre autoritatile europene in care le cerem anularea directivei, ca unica solutie logica la situatia actuala.

Daca sunteti implicat intr-o organizatie non-guvernamentala si doriti sa sustineti aceasta initiativa, apelul e deschis pina pe 25 Ianuarie (dupa care o trimitem catre institutii competente).

Mi s-ar parea jenant sa avem in mina o decizie clara a Curtii Constitutionale care sa fie rasturnata prin manevre politice europene.

Comenteaza peblogul lui Bogdan Manolea.