Mai multe ONG-uri au acuzat Apple ca ignora problemele de sanatate ale angajatilor si nu se preocupa suficient de reducerea impactului negativ pe care fabricile care produc componente de iPhone si iPad in China il au asupra mediului, arata un raport publicat joi si citat de AFP. Apple a ocupat locul 29, ultimul intr-un top al companiilor multinationale, iar ca exemple negative sunt date cazuri de otravire in masa a unor muncitori care au fost expusi la o serie de substante chimice de pe liniile de productie.

Peste 30 de ONG-uri au participat la cercetarea care a fost realizata pe parcursul unui an si care a urmarit sa responsabilizeze marile companii referitor la impactul lor asupra mediului. Apple a ocupat ultimul loc si se afla alaturi de Nokia, LG, Samsung, Sony, Intel sau Ericsson printre mutinationalele care nu iau initiativa si ignora impactul pe care il au asupra mediului dar si asupra sanatatii angajatilor.

Unul dintre cazurile in care Apple a reactionat inadecvat a fost cel de la Lianjin Technology, companie care produce display-uri pentru IPhone. In 2009, 49 de muncitori au fost intoxicati cu agentul de curatare n-hexane, substanta chimica foarte periculoasa. Muncitorii sustin ca nu au primit niciun raspuns la plangerile pe care le-au trimis companiei Apple. Desi unul dintre oficialii companiei Wintek, subsidiara Apple care detine fabrica Lianjiin a declarat ca substanta nu a mai fost utilizata de atunci, Apple a refuzat sa ofere orice fel de informatii despre cauzele incidentului.

Exemplele pozitive date de ONG-uri sunt companii ca HP, BT, Alcatel-Lucent, Vodafone, Samsung, Toshiba, Sharp si Hitachi, care, sustin chinezii, raspund la solicitarile organizatiilor de mediu si care au facut modificari pentru a rezolva anumite probleme si pentru a-si imbunatati sistemul de monitorizare.

Compania Apple a ocupat ultimul loc pentru ca s-a eschivat in a raspunde ingrijorarilor publicului si investigatiilor grupurilor de mediu. Raportul l-a citat pe Steve Jobs care raspundea unui utilizator pe internet astfel: "Ar trebui sa te autoeduci. Facem mai multe decat orice companie din lume."

Totusi, Apple a raspuns prin intermediul unui purtator de cuvant din Hong Kong si sustine ca are un program de auditare foarte severa a intregului lant de furnizori. Si in trecut presa a tras semnale de alarma in ceea ce priveste situatia muncitorilor care fac in China componente pentru multinationale de top, iar anul trecut cele peste zece sinucideri de la Foxconn - companie de IT cu sute de mii de angajati in China - au tinut prima pagina a ziarelor.