Cum a reusit bloggerul roman Horatiu Dediu, in varsta de 42 de ani, sa prezica cel mai bine rezultatele trimestriale ale companiei Apple in ultimele trei trimestre, se intreaba CNN Fortune, intr-un material publicat joi. Dediu, detinatorul unui MBA la Harvard Business School, a publicat joi, pe blogul sau Asymco.com, foaia de calcul pe care o foloseste in analiza sa.

Potrivit Bloomberg, Dediu, care locuieste la Helsinki, l-a detronat miercuri pe bloggerul Daniel Tello, cand Apple a publicat rezultatele din primul trimestru.

Dediu a prezis, de exemplu, ca Apple va vinde, in trimestrul al treilea, 8,5 milioane de iPhone-uri; rezultatul a fost 8,4 milioane. De asemenea, Dediu a estimat ca vanzarile iPhone se vor dubla, anual, in primii 3 ani pe piata, predictie care l-a pus mult deasupra altor analisti.

Ceea ce face Dediu, scrie CNN, este sa monitorizeze cu atentie rata de crestere a fiecarei linii de business a companiei. Pleaca de la premisa ca ratele se vor mentine si apoi isi ajusteaza estimarile pe masura ce au loc evenimente ca lansarea unui nou model sau cresterea costurilor unor componente.

Vezi aici explicatiile lui Dediu in legatura cu metoda sa de calcul.

Bloggerul afirma ca ceea ce ar parea dezavantaje pentru bloggeri, si anume resursele limitate si informatie redusa, sunt de fapt avantaje.

"Daca nu ai acces la informatii private, te provoaca sa gandesti mai mult. Te face de asemenea sa te uiti la datele pe care le primesti din rapoartele companiei si sa le parcurgi cu mai multa concentrare," a declarat Dediu, care detine actiuni la Apple.

Potrivit lui Dediu, site-ul sau de analiza a produselor si companiilor de inalta tehnologie atrage aproximativ 300.000 de vizitatori pe luna si a provocat peste 6.500 de comentarii.

Horatiu Dediu locuieste in estul orasului Helsinki, impreuna cu sotia sa si fiul in varsta de 5 ani. A lucrat timp de opt ani ca analist si business development manager la Nokia. A facut un MBA la Harvard Business School.

Citeste aici un material CNN Fortune despre Horatiu Dediu din octombrie 2010.