​Romania ocupa si in al treilea trimestru din 2010 locul intai pe plan european si patru in lume in functie de media vitezelor conexiunilor la internet, iar Constanta a fost orasul european cu cea mai mare medie de viteza a conexiunilor, arata cea mai noua editie a raportului State Of the Internet, intocmit de Akamai. In Top 100 orase mondiale in functie de viteza conexiunilor, primele 45 de locuri sunt ocupate de orase sud-coreene si japoneze, iar Constanta este pe 48. In Top a intrat Timisoara, dar si Iasi.

Top zece tari cu cele mai mari viteze ale conexiunilorFoto: Akamai

Coreea de Sud a ramas lider detasat in Q3 cu o viteza medie a conexiunilor la internet de 14 Mbps, scadere de 15% fata de al doilea trimestru. Hong Kong si Japonia au viteze de 9,2 Mbps, respectiv 8,5 Mbps, iar Romania 7 Mbps, crestere de 3% fata de al doilea trimestru din 2010. Olanda, Letonia si Cehia ocupa locurile urmatoare in top 10, cu viteze medii de peste 5,4 Mbps, iar clasamentul e incheiat de Elvetia, Taiwan si Danemarca.

Per total, in Romania 50% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar In Coreea de Sud proportia e de 72%. In Japonia 60% dintre conexiuni sunt de peste 5 Mbps, in Letonia ponderea este de 42%, iar in SUA, de 34%. La nivel mondial media este 22%. Viteza medie a conexiunilor la nivel mondial este 1,9 Mbps, crestere de 8% fata de Q2

Raportul contine si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor de internet, in care apar si trei orase din Romania. Primele 11 locuri sunt ocupate de orase din Coreea de Sud, doua dintre ele - Taegu si Taejon - avand viteze medii de peste 18 Mbps. Primul oras european care apare in top este Constanta, locul 48 cu o viteza medie a conexiunilor de 8,8 Mbps. Alte doua orase romanesti sunt in top: Timisoara locul 70 si Iasi locul 72 cu viteze de 7,7 Mbps, respectiv 7,5 Mbps.

Akamai explica locul intai ocupat de Constanta pe plan european si printr-un argument metodologic: in raportul trecut orasul suedez Umea era lider, insa nu a mai fost inclus in clasament fiindca nu au putut fi detectate 50.000 de IP-uri unice.

In randul tarilor cu cele mai slabe conexiuni, state precum Cuba, Congo, Niger, Camerun si Uzbekistan au viteze de sub 256 kbps la mai bine de 80% dintre conexiunile la internet.

Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in al doilea trimestru al anului peste 530 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.