Desi cei mai mari patru furnizori de servicii internet au fost fortati sa blocheze orice continut web inca de vineri, unii egipteni reusesc sa pacaleasca embargoul, reusind sa se conecteze pe internet fie utilizand modem-uri dial-up si numere din strainatate, fie folosind singura retea care inca mai functioneaza. In plus, fax-urile redevin importante fiindca activitisti Wikileaks trimit la universitati telegrame secrete ale diplomatilor americani si egipteni, dar si instructiuni despre cum sa folosesti unele telefoane mobile pe post de modem dial-up.

Guvernul le-a ordonat celor mai mari patru furnizori de internet sa nu mai permita clientilor sai sa intre pe internet si doar un singur furnizor, Noor, mai are servicii operationale. Aceasta companie are printre clienti si bursa din Cairo si nu a fost interzisa si fiindca s-a conformat cerintelor stricte de monitorizare ale autoritatilor.

Totusi, alti egipteni au reusit sa se conecteze la internet folosind modem-uri dial-up cu care formeaza numere internationale de telefon prin care se pot conecta la internet. E foarte adevarat ca tarifele sunt mai mari, putini si le permit, iar conexiunea este slaba, ceva la nivelul anului 1995. Totusi, companii din Franta, Spania si Suedia au pus la dispozitia publiculuui numere cu tarife mai mici, astfel ca utilizatori din Egipt pot intra pe internet, insa in numar mic si pe conexiuni care se pot intrerupe des.

In plus, activisti Wikileaks au publicat liste intregi de numere de fax de la universitati din Egipt si au trimis la aceste numere telegrame secrete Wikileasks cu comunicari intre diplomatii egipteni si americani legate de regimul Mubarak. Tot la fax-uri au fost trimise si instructiuni despre cum poate fi "fentata" blocada internet-ului si despre cum un telefon mobil poate fi folosit pe post de modem dial-up.

O alta varianta prin care egiptenii au putut comunica a fost prin intermediul radioamatorilor, insa multi dintre cei care se pricep au invatat asta in armata, deci e de asteptat sa fie impotriva protestelor, iar altii se tem ca mesajele le-ar putea fi interceptate de persoane cu opinii diametral opuse.

Cert e insa ca aceste metode nu pot fi per total folosite de prea multi, iar blocada impusa este una fara precedent, mai dura decat in statele unde sunt blocate doar unele site-uri precum YouTube, Facebook sau Twitter.

Surse: AFP, PC World, BBC, CNET