​Nokia a semnat un amplu parteneriat strategic cu Microsoft, iar sistemul de operare Windows Phone 7 va deveni paltforma principala utilizata pe telefoanele companiei scandinave, au anuntat cele doua grupuri. Bing va fi principalul motor de cautare utilizat pe telefoanele Nokia, iar Nokia Maps va deveni o parte a serviciilor Microsoft. Totul se intampla la doua zile dupa ce seful Nokia a admis ca cel mai mare producator de telefoane e in criza profunda si are nevoie de solutii.

Nokia N8Foto: Nokia.com

Parteneriatul vizeaza crearea unei "noi directii strategice" si pentru realizarea unui "ecosistem mondial mobil". Practic, Windows Phone 7 va deveni principala platforma pe telefoane Nokia, luand locul Symbian cu care finlandezii au pierdut masiv cota de piata.

Companiile vor pune la comun mai multe aplicatii, iar servicii precum Bing si Maps vor fi utilizate pe scara larga pe noile telefoane Nokia.

Nokia spune ca nu va abandona sistemele de operare Symbian si MeeGo, urmand - spre exemplu - sa lanseze un produs cu MeeGo spre final de an. MeeGo este dezvoltat in parteneriat cu Intel, insa va deveni open-source. Cele doua companii vor coopera si in segmentul publicitatii pe telefoanele mobile, serviciul adCenter urmand sa fie utilizat pe terminalele Nokia. In plus, magazinul de aplicatii Ovi va fi integrat in Microsoft Marketplace.

Compania finlandeza detinea peste 50% din piata telefoanelor acum patru ani, insa cota de piata a scazut masiv la sub 30% in prezent, iar compania avea nevoie de un sistem de operare modern cu care sa aiba sanse in fata concurentei. Pe de alta parte, desi cativa producatori cunoscuti au adoptat noul Windows Phone 7 lansat anul trecut, sistemul are doar cateva procente din piata, insa alianta cu Nokia va schimba lucrurile.

Stephen Elop, seful Nokia, a admis intr-un memo intern obtinut de presa ca in prezent compania este mult in spatele concuremtilor care au facut pasi uriasi in ultimii ani si au sisteme de operare moderne.

“Cat competitorii nostri turnau benzina peste flacarile cotei noastre de piata, ce s-a intamplat la Nokia? Am ramas in urma, am ratat tendinte majore si am pierdut timp. Am crezut ca luam decizii bune, dar, uitandu-ne in urma, putem vedea ca am ramas in urma cu ani de zile. Exista producatori chinezi care scot telefoane pe banda rulanta, dupa cum spunea un angajat: cat noi facem un PowerPoint, ei scot un telefon nou”, a declarat Elop.

La ora actuala, Nokia foloseste doua sisteme de operare pentru telefoanele sale inteligente, Symbian si MeeGo, ultimul dezvoltat in parteneriat cu Intel. CEO-ul companiei a criticat aspru ambele platforme si a dat de inteles ca exista posibilitatea ca ele sa nu faca parte din viitorul companiei. Firma finlandeza a pierdut anul acesta pentru prima data locul I pe piata smartphone-urilor, in fata sistemului Google Android.