Microsoft a dat liber la download pentru versiunea de pre-productie (release candidat) a browser-ului Internet Explorer 9 despre care spune ca este foarte rapida, mult mai simplu de folosit, are functionalitate sporita cu mai multe tipuri de aplicatii si ofera un serviciu avansat de Tracking Protection. Microsoft a pierdut masiv cota de piata la browsere in ultimii ani, insa sustine ca noul Explorer este la multe capitole peste concurenti.

IE 9 RC vine cu un motor Java Script imbunatatit, deci cu o viteza de navigare mai mare, accelerare prin hardware a graficii, o interfata noua si suport HTML 5. Sistemul de notificari este imbunatatit, cele cu prioritate fiind scoase in evidenta iar tab-urile pot fi amplasate pe un rand separat de banda de adrese. IE 9 RC mai ofera si aplicatia site pinning, utilizatorii putand sa instaleze site-uri pe taskbar si sa acceseze mai multe pagini simultan.

Pe scurt, Internet Explorer 9 RC aduce imbunatatiri la nivel de:

- Update-uri la sistemul de notificari: notificarile cu prioritate mai mare vor fi bine scoase in evidenta, iar cele mai putin importante vor fi anulate automat;

- Tab-uri: tab-urile pot fi acum amplasate pe un rand separat de bara de adrese; astfel, utilizatorii au acum la dispozitie mai mult spatiu;

- Site pinning: aceasta optiune se refera la instalarea site-urilor Web pe taskbar; site-urile Web vor avea un comportament similar cu al unei aplicatii in Windows. Utilizatorii pot atribui mai multe pagini de pornire pentru acelasi site (e.g. Stiri, Mesaje, Evenimente pentru Facebook) si pot deschide mai multe pagini simultan. Rezultatul este un taskbar mai curat si accesarea site-urilor dintr-un sigur click.

Una din noutati tine de sistemul de tracking protection care protejeaza consumatorii de multe forme de online tracking.

Microsoft a lansat in septembrie 2010 versiunea beta a IE 9 care a fost descarcata de 25 de milioane de utilizatori. Internet Explorer detinea 95% din piata in 1995 dar a pierdut masiv teren in ultimii ani, cifrele fiind diferite in functie de compania de cercetare care le ofera.

Astfel, conform Net Applications, Internet Explorer are 60%, Firefox are 22%, iar Chrome are 7%. Diferenta este mult mai mica la datele Stat Counter: IE 46%, Firefox 31% si Chrome 16%. Pentru Romania datele aceleiasi companii arata ca Firefox are 43%, iar Internet Explorer, 32%.