Supercomputerul IBM Watson nu s-a putut detasa in castigator luni seara in prima runda a concursului Jeopardy, unde se intrece cu doi competitori umani recordmeni ai concursului. Watson a obtinut 5.000 de dolari, la fel ca si concurentul uman Brad Rutter, iar celalalt concurent, Ken Jennings a obtinut doar 2.000 de dolari. Runda a doua va avea loc marti seara, iar castigatorul va fi aflat dupa emisiunea de miercuri.

Watson e in lupta stransa cu unul din concurentii umaniFoto: Captura YouTube

Supercomputerul Watson a avut o prestatie buna, desi a dat si raspunsuri gresite, iar la un moment parea sa se detaseze in castigator, acumuland, 5.200 de dolari, in timp ce competitorii umani aveau 1.000 si respectiv 200 de dolari.

"Inginerii care au dezvoltat acest computer au invatat foarte multe lucruri despre Watson, datorita acestei prime seri de competitie", a declarat Steve Canepa, general manager IBM la departamentului media si entertainment. "Watson nu poate auzi, si de aceea nu se poate spune ca el a repetat raspunsul lui Jennings, dar se pare ca a folosit o logica similara cu a competitorului sau uman. Acest lucru este fascinant", a mai spus Canepa.

Toate informatiile pe care le stocheaza Watson sunt obtinute de pe internet, inclusiv carti si publicatii, dar in timpul concursului Watson nu este conectat la internet. Watson are capacitatea de a naviga prin peste 200 de milioane de pagini intr-un timp foarte scurt si se incearca sa fie transformat intr-un dispozitiv capabil sa distinga si sa inteleaga diverse "capcane" de limbaj, nuante, metafore, argou, intr-un cuvant sa aiba un grad sporit de inteligenta artificiala.

Concurentii umani au de partea lor experienta in astfel de concursuri si evident o vasta cultura generala, dar mai ales capacitatea de detecta nuante, metafore, jocuri de cuvinte si alte "capcane" de limbaj pe care inteligenta artificiala nu le stapaneste prea bine.

Cei doi oameni care-l infrunta pe Watson sunt adevarate legende ale Jeopardy: unul a castigat 74 de emisiuni la rand, fiind recordman la acest capitol, iar altul a castigat in total trei milioane de dolari din concurs, fiind campion la bani.