​Supercomputerul Watson a raspuns corect la cele mai multe intrebari si a castigat detasat concursul de cultura generala Jeopardy (Risti si castigi), obtinand mai multi bani decat cei doi oponenti umani la un loc. Watson a terminat cu 77.000 de dolari, de trei ori mai mult decat locul secund, dar marele castig este ca un computer a putut intelege intrebarile puse de om si apoi a fost capabil sa gaseasca raspunsurile corecte intr-o baza de date uriasa. Watson nu a fost conectat la internet pe parcursul concursului, insa a avut o baza de date echivalenta cu un milion de carti.

IBM Watson a castigat detasat concursulFoto: Captura YouTube

Dupa a treia seara a concursului, Watson a raspuns de 77.147 dolari, Ken Jennings a raspuns de 24.000 de dolari, iar Brad Rutter de 21.600 dolari. IBM va primi marele premiu de un milion de dolari, locul secund va primi 300.000, iar ultimul clasat, 200.000. Cei doi oponenti umani sunt recordmeni ai concursului de cultura generala, unul avand cele mai multe editii castigate (74), iar altul cei mai multi bani (3 milioane dolari).

"Cred ca Watson poate transforma modul in care interactionam cu computerul. El reprezinta un pas semnificativ fiindca putem interactiona cu el la fel cum o facem cu ceilalti oameni. Watson nu iti da o lista de documente prin care trebuie apoi sa cauti, ci iti ofera direct raspunsuri", spune Jennifer Chu-Carroll, cercetator IBM care a lucrat la proiect.

Partea importanta este ca Watson a putut intelege capcane de limbaj, context, argou si altele, iar apoi a fost capabil sa caute - si de multe ori sa gaseasca - raspunsul corect in uriasa baza de date.

In prima zi competitia a fost stransa, insa in a doua si a treia zi Watson s-a detasat in castigator. Chiar daca la unele intrebari foarte simple Watson s-a comportat slab, per total a dominat competitia, iar cei de la IBM spun ca amanuntul ce nu trebuie uitat tine de faptul ca Watson nu numai ca a inteles multe din intrebari, ci s-a si inscris foarte repede la raspuns, lucru esential in acest tip de concurs.

Compania spune ca astfel de supercomputere au sanse mari sa-si gaseasca pe viitor aplicatii practice, cum ar fi sa ofere informatii la call-centere sau sa ajute doctorii sa stabileasca diagnostice cat mai exacte. Watson este util in domenii unde trebuie gasite rapid raspunsuri care mai intai trebuie cautate in baze imense de date.