Eric Schmidt, inca sef al Google, a tinut un discurs, marti, la Universitatea Humboldt din Berlin, unde a facut mai multe anunturi despre planurile companiei si a impartasit cu studentii viziunea lui despre viitorul tehnologiei. Schmidt a exprimat intentiile companiei de a investi mai mult in Europa, printr-o extindere a personalului cu pana la 100.000 de angajati, dar si prin inaugurarea unui Institut de Cercetare a Internetului la Berlin. De asemenea, Schmidt a folosit acest prilej pentru a anunta OnePass, sistemul de plati multi-platforma pentru continut media.

Eric SchmidtFoto: Agerpres

Eric Schmidt s-a aflat marti in capitala Germaniei, unde a anuntat ca Google va deschide un Institut pentru Cercetare a Internetului, care va fi conceput ca un mediu de dezbatere si discutie academica asupra evolutiei si viitorului Internetului. Acesta a precizat ca nu doreste sa aiba o aglomerare de programatori, ci sa puna la un loc oameni capabili sa inteleaga si sa dezvolte rolul internetului in societatea actuala. Schmidt a explicat ca a ales Germania pentru acest proiect datorita traditiei sale in inovatia tehnologica si a ales Berlinul deoarece reprezinta un "centru puternic de critica intelectuala in cultura germana". Investitia in acest proiect se va ridica la cateva milioane de euro.

In privinta OnePass, Schmidt a anuntat in premiera partenerii germani care vor fi implicati in proiect – trusturile Axl Springer, Focus si Stern – si a insistat aspra gratuitatii produsului subliniid ca Google nu va face bani din OnePass, "noi facem destui bani din reclame”. Acest produs reprezinta una din modalitatile prin care "Google foloseste tehnologia pentru a face lumea mai buna".

"Tehnologia ne serveste pe noi si nu invers"

Dupa anunturile legate de planurile companiei, CEO-ul Google a tinut un discurs despre internet si a expus publicului viziunea sa asupra viitorului acestei tehnologii. Argumentul sau a fost contruit ca o replica la temerile scepticilor care cred ca internetul le va distruge viata personala. „Tehnologia ne serveste pe noi si nu invers” a parut sa fie laitmotivul discursului.

Schmidt a enumerat o serie de inovatii aduse de Google care au schimbat lumea:

  • Google Android, care pentru multi oameni reprezinta singurul mijloc de acces la internet;
  • Aplicatiile pentru Android, printre care si o aplicatie pentru daltonisti care ii ajuta sa distinga culorile;
  • Tehnologia cloud-computing folosita pentru imbunatatirea serviciului Google Translate, care ii ajuta pe oameni ce vorbesc limbi diferite sa comunice eficient;
  • Google Instant, care te ajuta sa economisesti timp cand folosesti motorul de cautare;
  • Google Chrome, care funtioneaza cu HTML 5, un nou standard pentru web.

Practic enumerand toate aceste servicii, Schmidt a incercat sa sublinieze cum compania sa vine in ajutorul oamenilor. Si nu in ultimul rand este de mentionat tendinta tehnologiei de a imbunatati transparenta in procesele politice. In acest sens, a dat drept exemplu situatia din Egipt, cand guvernul a blocat accesul la Internet, asa ca Google in colaborare cu Twitter a oferit egiptenilor un serviciu prin care puteau suna sau trimite sms la un numar de telefon, iar mesajul lor era postat automat pe Twitter. Aceasta aplicatie nu a fost planuita, ci a fost conceputa spontan si nu a fost nevoie decat de doi ingineri si un weekend. Aceasta este tendinta tehnologiei, a subliniat Schmidt.

"In viitor, computerele ne vor permite sa petrecem mai mult timp alaturi de cei dragi"

"Oamenii sunt confuzi in privinta internetului. Multi au impresia ca ceva rau se va intampla, cand de fapt vom avea de-a face numai cu lucruri bune (...) In viitor, computerele ne vor permite sa petrecem mai mult timp alaturi de cei dragi”, fie pentru ca ne vor simplifica substantial munca ori pentru ca ne faciliteaza comunicarea la distanta.

De asemenea, Schmidt a enumerat o serie de beneficii pe care le va aduce tehnologia in viitorul apropiat – "vom avea parte de o explozie de creativitate, (...) nu vom mai uita niciodata nimic pentru ca toate informatiile vor fi stocate in computerele noastre”; nu ne vom mai rataci niciodata pentru ca telefonul nostru va sti oricand unde ne aflam; vom putea intelege Pamantul si natura mai bine si efectele noastre asupra lor; vom putea comunica in orice limba; nu vom fi singuri niciodata „pentru ca prietenii nostri vor fo doar la o videoconferinta departare”, si cu siguranta nu ne vom plictisi niciodata.

"Orice telefon are un buton pentru inchidere"

Eric Schmidt a incercat astfel sa combata temerile persoanelor care cred ca tehnologia faciliteaza un proces de alienare, spunand ca evolutia tehnologiei de fapt „ii face pe oameni mai buni la ce se pricep ei si face computerele mai bune la ce se pricep ele”. Cu alte cuvinte, oamenii se vor putea implica mai mult in activitati ce presupun intuitie, creativitate si leadership intrucat calculatoarele vor fi mai bune la sarcini ce implica munca automata si munca de tipul "gasitul acului in carul cu fan”. Si in ultima instanta, pentru cei care nu doresc sa exploreze oportunitatile pe care le ofera tehnologia, „orice telefon are un buton pentru inchidere".

In concluzie, Eric Schmidt a vorbit in fata tinerilor din Berlin despre posibilitatile pe care le ofera domeniul tehnologiei, despre aspectele pe care el le considera pozitive in dezvoltarea acestui domeniu si creativitatea pe care o permite. CEO-ul Google a ales discursul carismatic in fata unui public tanar si promovarea unor noi proiecte si servicii pentru a anunta planurile companiei de investitie in Europa.

corespondenta din Berlin pentru EurActiv.ro-HotNew.ro, Roxana Bobolicu