Un roman in varsta de 33 de ani a recunoscut in fata unui tribunal din statul american Ilinois ca a facut parte dintr-o retea care convingea utilizatorii unor site-uri precum eBay sau Craiglist sa trimita bani, in schimbul unor produse fictive, scrie Computerworld. Romanul e acuzat de spalare de bani si de asociere in vederea comiterii de infractiuni in care a profitat de naivitatea multor clienti, convingandu-i sa trimita bani din care isi oprea sume importante. Reteaua din care facea parte romanul a creat un prejudiciu total de 2,7 milioane dolari.

Adrian Ghighina in varsta de 33 de ani era ceea ce americanii numesc "money mule" si practic ridica bani trimisi de diverse persoane care doreau sa cumpere rulote, autoturisme si motociclete de la vanzatori pe care ii credeau seriosi. Cei care trimiteau bani nu se alegeau cu niciun bun in schimb, iar romanul a facut parte dintr-o retea de 11 indivizi care i-au convins prin diverse moduri pe oameni sa trimita bani pe incredere, de obicei prin Western Union.

In plus, reteaua a "spart" conturi de eBay, le-a trimis utilizatorilor false super-oferte sau le-au promis ca banii vor fi tinuti in siguranta in conturi tip escrow pana in momentul livrarii.

Reteaua de infractori a pacalit 1.100 de oameni, iar Ghighina retinea de obiecei intre 20% si 40% din suma de bani trimisa, ceea ce insemna ca putea castiga mii de dolari dintr-o data. Romanul va primi pe 9 mai sentinta, cel mai pesimist scenariu fiind o pedeapsa de 20 de ani inchisoare.