Angajatii chinezi de la o companie care produce ecrane tactile pentru Apple spun ca, desi a trecut mai mult de un an de cand au fost otraviti de o substanta utilizata pe linia de productie, problemele de sanatate nu s-au rezolvat in totalitate, scrie Reuters, citand dintr-o scrisoare pe care angajatii bolnavi au adresat-o celor de la Apple. Compania americana si-a recunoscut vina intr-un raport publicat recent, insa angajatii spun ca problemele de sanatate nu s-au rezolvat total si atrag atentia ca in unele cazuri oamenii au fost presati ca in schimbul compensatiilor, sa accepte concedierea.

Cinci muncitori de la o fabrica pe care taiwanezii de la Wintek o detin in Suzhou (China) au trimis catre Apple o scrisoare in care semnalau ca fabrica nu si-a respectat obligatiile fata de muncitorii care s-au imbolnavit si nu a avut grija ca persoanele care s-au intoxicat sa fie tratate cum trebuie.

Din cauza unui agent de curatire folosit pe liniile de productie - n-hexane - peste 130 de muncitori s-au intoxicat si au avut nevoie de spitalizare chiar si de opt luni. La cativa muncitori simptomele au revenit, iar acestia fac apel la compania americana sa fie ajutati sa se trateze corespunzator. Compania taiwaneza a folosit substanta toxica intre mai 2008 si august 2009, renuntand dupa ce angajatii s-au plans ca le face rau.

Apple a admis intr-un raport recent ca substanta a dus la imbolnaviri, insa sustinea ca "toti muncitorii au fost tratati cu succes". Dar raportul contrazice declaratiile a doi dintre muncitori care sustin ca inca au nevoie de ingrijiri medicale. Ei au declarat intr-un interviu ca angajatorii le-au pus in vedere ca vor fi nevoiti sa isi dea demisia, pentru a primi compensatiile banesti necesare pentru a-si face tratamentul.

Fabrica din Suzhou apartine companiei taiwaneze Wintek, care produce ecrane tactile pentru dispozitive Apple. Oficialii Apple au declarat ca au aflat despre otravirea muncitorilor in 2010 si au cerut Wintek sa nu mai foloseasca substanta n-hexane, care era utilizata pentru curatarea ecranelor tactile si se evapora extrem de repede, facand procesul de productie mai eficient.