Autoritatile chineze au blocat pentru circa 24 de ore accesul la reteaua de socializare Linkedin pentru a fi sigure ca ideile revolutionare care au cuprins mai multe tari arabe nu se vor propaga prin internet si in cea mai populata tara din lume, scrie Financial Times. Vineri la pranz utilizatorii au putut accesa din nou reteaua, insa interdictia e semn clar ca autoritatile de la Beijing nu vor sa riste nimic si taie din fasa orice incercare a opozantilor de a pune la cale demonstratii prin intermediul internet-ului.

Facebook, Twitter si YouTube sunt de mult timp blocate in China, rezultatele Google sunt puternic cenzurate, iar autoritatile au blocat cautarile multor cuvinte si site-uri considerate 'sensibile" din punct de vedere politic. Recent, forumistii nu au mai putut posta pe internet nici macar cuvantul "iasomie", autoritatile fiind de parere ca instiga la manifestatii anti-guvernamantale din moment ce miscarea de revolta stimulata de internet din tarile arabe a fost numita "Revolutia Iasomiei".

Acum a venit insa si randul site-ului de socializare dedicat profesionistilor Linkedin care de joi de la pranz si pana vineri a putut fi accesat extrem de greu, semn ca autoritatile nu vor sa riste nimic. Saptamana trecuta, un utilizator supranumit Jasmine Z a creat pe Linkedin un grup de discutii in care scria ca este disident si ca vrea democratie in China. Pe mai multe retele sociale diversi utilizatori au incercat sa cheme oamenii la demonstratii in mai multe orase, insa la locurile stabilite a fost mobilizat un numar mare de politisti si orice idee de protest a fost curmata.

China este una din tarile unde internetul este masiv controlat prin mijloace tehnice complexe, astfel incat informatii considerate "sensibile" de catre autoritati nu pot fi gasite pe site-uri.

Autoritatile chineze au spus in repetate randuri ca au tot dreptul sa cenzureze internetul pentru a se asigura ca nu sunt publicate materiale care incalca articole din constitutie sau instiga la ura.