O zecime dintre romanii de la orase spun ca n-ar putea rezista deloc fara internet, iar alti 9% n-ar putea sta mai mult de o zi fara sa fie online, arata un studiu realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES) in randul a 1.100 de locuitori din mediul urban. Studiul cuprinde multe intrebari interesante, insa raspunsurile la unele sunt cel putin surprinzatoare, cum ar fi faptul ca cel mai utilizat browser este Chrome, cu 34%, in timp ce la intrebarea care e cel mai utilizat mail, doar 9% au spus Gmail.

IRES a realizat studiul "Romanii si internetul" la cererea Asociatiei romane pentru evaluare si strategie. Au fost incluse 1.146 de persoane cu varste de peste 15 ani din mediul urban, iar din intregul esantion, 64% au declarat ca folosesc internetul, astfel ca la marea majoritate a intrebarilor e luat in calcul un subesantion de 731 de persoane. Studiul a fost facut prin telefon in zilele de 23 si 24 februrie, iar marja de raoare este de +/- 3,7%.

Luand ca referinta subesantionul: 71% din cei intrebari au spus ca folosesc zilnic internetul si mai mult de jumatate din cei intrebati spun ca l-au descoperit acum patru-sapte ani, iar o cincime, acum 8 - 11 ani.

Intrebati cate ore stau pe zi online, circa un sfert au raspuns ca peste trei ore, iar la intrebarea "Cat ati rezista fara internet?", 10% au spus ca deloc, iar 9%, doar o zi.

La intrebarea "Care este compania care va furnizeaza serviciile de internet?", putin peste jumatate au spus ca Romtelecom, 21% au zis RCS&RDS si 9%, UPC.

La unele intrebari raspunsurile sunt insa surprinzatoare fiinda 48% din cei care lucreaza au spus ca la serviciu nu folosesc internetul in scop personal, iar la intrebarea "Care este browserul cel mai des utilizat?", circa 34% au raspuns Chrome, 31% au spus Firefox si 27% Internet Explorer. In studiile companiilor specializate de cercetare Chrome este pe locul trei si rar are peste 15%.

Pe de alta parte, la intrebarea "Care este contul de mail utilizat cel mai frecvent?", doar 9% au spus Gmail si 76% au spus Yahoo!

Conform datelor internetworldstats, in Romania erau in 2010 circa 7,78 milioane de utilizatori de internet, dublu fata de 2004 si de aproape zece ori mai mult fata de 2000.