​Microsoft a prezentat luni la conferinta South By Southwest din Texas versiunea finala a browser-ului Internet Explorer 9 despre care compania spune ca este foarte rapida, mult mai simplu de folosit, are functionalitate sporita cu mai multe tipuri de aplicatii si ofera un serviciu avansat de Tracking Protection. Microsoft prezinta noul browser ca fiind un urias pas inainte si spera ca lansarea va opri declinul IE pe o piata in care Firefox si Chrome au castigat masiv teren. Un dezavantaj mare va fi insa ca noul IE nu merge pe Windows XP care e cel mai utilizat sistem de operare.

Printre noutatile aduse de IE 9 se numara suportul complet pentru standardul HTML 5, posibilitatea de a face cautari direct din bara de adrese si accelerare video pentru continutul multimedia.

Compania mai spune ca sistemul de notificari este mult imbunatatit, astfel incat cele cu prioritate vor fi scoase in evidenta, iar designul este mai ergonomic. In plus, IE9 va avea un sistem mai bun de Tracking Protection, astfel incat utilizatorii sa fie protejati de multe forme de online tracking (diverse site-uri care "lasa" cookies pe computere).

Mesajul principal transmis de Microsoft este ca noul Internet Explorer este un urias pas inainte, iar principalul avantaj este viteza, compania sustinand ca la acest capitol isi depaseste cu mult concurenta. Microsoft mai spune ca versiunea beta lansata anul trecut a fost descarcata de un numar record de utilizatori: 40 de milioane, astfel incat circa 2% din utilizatori de Windows 7 folosesc deja noul browser.

Internet Explorer detinea 95% din piata in 1995 dar a pierdut masiv teren in ultimii ani, cifrele fiind diferite in functie de compania de cercetare care le ofera.

Astfel, conform Net Applications, Internet Explorer are 56%, Firefox are 22%, iar Chrome are 11%. Diferenta este mult mai mica la datele StatCounter: IE 45%, Firefox 31% si Chrome 16%. Pentru Romania, datele aceleiasi companii arata ca Firefox are 42%, iar Internet Explorer, 31%.