Mozilla a lansat astazi versiunea a patra a browserului internet Firefox 4, in aceeasi saptamana in care Microsoft a lansat si Internet Explorer 9. Noul browser a fost lansat dupa o perioada lunga de testare, care a inclus mai mult de zece variante beta si reprezinta o incercare din partea Mozilla de a-si mentine browserul competitiv in fata rivalilor de la Google si Microsoft.

Firefox 4 a fost lansatFoto: captura ecran

Interfata noului navigator a fost modificata destul de mult fata de varianta precedenta: tab-urile sunt acum pozitionate deasupra barei de adresa, butonul de reincarcare a fost micsorat, iar bara de status din partea de jos a ecranului este acum dezactivata in mod implicit. Variantele pentru Windows si Linux beneficiaza de un buton “Firefox”, de unde utilizatorii au acces la toate functiile programului. O noutate importanta este Panorama, un sistem de organizare a paginilor deschise in grupuri.

In ceea ce priveste performantele, noul Firefox promite sa fie de cateva ori mai rapid decat variantele precedente, mai ales in ceea ce priveste elementele multimedia si JavaScript. La ora scrierii acestui articol, noua versiune fusese descarcata de 700.000 de ori. Firefox 4 poate fi descarcat de pe pagina Mozilla. Numarul descarcarilor poate fi urmarit live aici.