Oracle a anuntat ca viitoarele sale dezvoltari de soft nu vor mai fi compatibile cu procesoarele Itanium ale Intel, iar decizia a scandalizat Intel, dar si HP care spune ca Oracle a luat o hotarare care este impotriva intereselor clientilor. HP produce majoritatea serverelor pe care sunt prezente procesoarele Itanium, iar compania spune ca Oracle vrea sa forteze cu orice pret clientii sa cumpere serverele Sun, compania achizitionata recent de Oracle.

Oracle anuntase ca nu va mai dezvolta soft pentru procesoarele Itanium si adauga ca decizia a fost luata dupa discutii cu Intel, dar si fiindca alte companii, precum, Microsoft sau Red Hat au decis sa nu mai dezvolte soft pentru ele.

"Am fost neplacut surprinsi sa constatam ca Oracle ar putea periclita activitatea atator companii si institutii guvernamentale din toata lumea, aceasta actiune conducand la pierderi de sute de milioane de dolari dintr-o incercare lipsita de rusine de a ingradi o competitie corecta.¬, spune Dave Donatelli, vicepresedinte al HP.

"Oracle continua sa afiseze un comportament anti-client in incercarea de a impulsiona vanzarile de servere Sun aflate in cadere libera", a mai declarat el.

Intel sustine ca va dezvolta in continuare noi generatii ale acestor procesoare pentru HP, dar si pentru alti clienti

"Proiectele Intel pe procesoarele si platformele Intel Itanium continua, mai multe generatii de chip-uri fiind in acest moment in lucru. Suntem decisi sa livram o strategie de dezvoltare competitiva, extinsa pe mai multe generatii de produse pentru HP-UX si pentru alte sisteme de operare utilizate de clienti pe arhitectura Itanium.", spune Paul Otellini, sef al Intel.

Din momentul in care Oracle a anuntat achizitia Sun in aprilie 2009, HP a devansat Sun si ocupa a doua pozitie pe piata de echipamente Unix. Aceasta este o dovada ca multi clienti Oracle voteaza in detrimentul platformei Sun atunci cand iau deciziile de achizitie. Tentativa Oracle de a dezinforma publicul este o incercare de a forta clientii sa achizitioneze servere Sun si a opri reducerea in continuare a cotei de piata pe care o detin, spune cei de la HP, companie care are 90% din intreaga piata de servere pe care ruleaza chip-urile Itanium..