Googla va colabora cu Mastercard si Citigroup pentru a implementa un sistem de plati bazat pe standardul NFC (Near Field Communication), care va permite utilizatorilor sa faca plati folosind doar telefonul mobil. Sistemul va fi folosit in viitor pentru tranzactii cotidiene de valoare mica: utilizatorii vor putea plati mici cumparaturi prin intermediul unei simple atingeri a telefonului mobil, informeaza Wall Street Journal.

Acest sistem este deja utilizat in Bucuresti de catre Metrorex pentru plata rapida a biletelor de calatorie si se prevede ca va fi implementat la scara larga in urmatorii ani. Principalele companii emitatoare de carduri bancare deja desfasoara teste in mai multe tari pentru a finisa sistemul in vederea unei lansari in viitorul apropiat.

Conform unui studiu comandat de MasterCard si citat de WSJ, platile de acest tip vor atinge 618 miliarde de dolari in anul 2016. Google colaboreaza cu cele doua institutii financiare pentru a implementa noua tehnologie in platforma Google Android. Platforma de referinta pentru telefoanele inteligente bazate pe sistemul de operare Android, telefonul Nexus S, are deja implementat un cip NFC, care permite la nivel hardware efectuarea de plati.

Din informatiile disponibile la ora actuala, Google nu va primi un procent din tranzactiile facute cu telefoanele ce folosesc tehnologia NFC pentru plati, dar va avea acces la informatii privind produsele cumparate, ceea ce va permite companiei sa ofere publicitate personalizata in functie de obiceiurile comerciale ale fiecarui utilizator.