Larry Page, co-fondator al Google, revine luni oficial la conducerea companiei dupa un deceniu in care functia cea mai importanta a fost ocupata de experimentatul Eric Schmidt. Acum zece ani actionarii au considerat ca Page nu era pregatit sa detina o functie atat de importanta, insa in prezent s-a maturizat, iar alegerea sa e considerata importanta pentru grabirea luarii deciziilor in companie. Schmidt ramane unul dintre cei mai importanti trei oameni din companie si va gestiona relatia cu guvernele si partenerii, insa mandatul sau la sefia Google s-a incheiat cu dezvaluiri jenante.

Larry PageFoto: Reuters

Astfel, intr-o carte scrisa de Steven Levy despre Google se mentioneaza ca Schmidt a incercat sa convinga unul dintre directorii importanti ai Google - Cheryl Sandberg care acum e director operational la Facebook - sa scoata din rezultatele cautarii referirile la o donatie pe care Schmdit ar fi facut-o unui partid politic. Cartea confirma si faptul ca pana de curand cei doi fondatori ai Google: Larry Page si Sergey Brin nu erau inca pregatiti pentru a avea o pozitie puternica in discutiile dificile cu autoritatile unor tari importante, cum ar fi China.

Astfel, dupa o vizita in China acum sapte ani, atitudinea lor a fost perceputa de autoritatile de acolo ca fiind una plina de aroganta, iar problemele Google cu China au continuat si s-au accentuat in ultimele luni.

Schmdit va ramane in "triumviratul" de conducere alaturi de cei doi fondatori si va gestiona relatia cu guvernele si diversi parteneri. In orice caz, in mandatul sau Google a ajuns o companie cu aproape 25.000 de angajati care detine detasat prima pozitie pe piata motoarelor de cautare si a devenit lider si la partea de sisteme de operare pentru telefonie mobile. In plus, produse precum YouTube, Gmail si Chrome castiga cota de piata in mod constant.

Eric Schmidt declara in ianuarie ca schimbarea nu e o reactie la concurenta, ci pur si simplu s-a facut din dorinta ca deciziile sa se ia mai repede in companie fiindca Google are activitati pe multe segmente, astfel ca luarea deciziilor poate fi incetinita de multi factori.

Google nu are un drum usor in fata mai ales ca in China e "la cutite" cu autoritatile, in Europa e acuzata de abuz de pozitie dominanta pe partea de internet search dar o mai pot astepta si procese pe tema Street View. In plus, tot mai multe voci spun ca Google detine exagerat de mult control asupra comportamentului utilizatorilor pe internet si le incalca astfel dreptul la viata privata.