VIDEO Linux implineste 20 de ani. Povestea pinguinului care tine in spate Google, Facebook si Amazon
Linux este bazat pe unul dintre cele mai vechi si robuste sisteme de operare create vreodata, UNIX. Dezvoltat in laboratoarele Bell incepand cu 1969, UNIX a oferit de-a lungul timpului avantajul compatibilitatii si scalabilitatii, putand fi rulat inca de la inceput pe o multime de computere, cu puteri de procesare dintre cele mai variate. Din 1970, de la lansarea comerciala, si pana in anii ’90, UNIX a fost cele mai folosit sistem de operare din insitutiile academice, stiintifice si comerciale.
In 1983, Richard Stallman, un programator american, a lansat proiectul GNU, care avea ca scop crearea unui sistem de operare similiar cu UNIX, doar ca gratuit. Primele rezultate concrete au aparut 4 ani mai tarziu, in 1987, cand un profesor al Vrije Universiteit din Amsterdam a lansat sistemul de operare MINIX. Inspirat de acest sistem de operare, Linus Torvalds a pus bazele Linux. Fara sa foloseasca nici o linie de cod din MINIX, Torvalds a programat, dupa cum declara intr-un mesaj la acea vreme, “un sistem de operare gratuit (doar ca hobby, nimic mare sau profesional ca GNU) pentru clone de 386”.
La un an dupa lansare, Linus Torvalds a licentiat tot codul sursa al sistemului sub licenta GPL, care permitea oricarui programator sa il modifice dupa nevoile si preferintele sale. Aceasta decizie urma sa defineasca platforma ca o arhitectura deschisa, unul dintre punctele forte importante care si-au pastrat relevanta pana in ziua de azi. In 1993, Slackware a devenit prima distributie majora sistemului de operare gratuit.
Un an mai tarziu, in 1994, Linux era mentionat intr-un buletin informativ publicat de fundatia GNU ca “o clona gratuita de UNIX”. Celebra mascota a sistemului de operare, pinguinul Tux, a fost adoptata in anul 1996, dupa ce Torvalds a fost muscat de un pinguin in timpul unei vizite la o gradina zoologica.
Suportul la scara larga pentru platforma incepea in anul 1996, cand mai multe companii mari anuntau ca vor sprijini sistemul de operare. Trei ani mai tarziu, compania Red Hat, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de sisteme de operare Linux, era listata la bursa la New York. Dupa o zi de tranzactionare, Red Hat intra in Top 10 cele mai importante cresteri din istoria Wall Street, confirmand potentialul comercial al Linux.
In 2003, IBM isi manifesta sprijinul pentru Linux printr-un spot publicitar de 90 de secunde difuzat in timpul Super Bowl: sistemul de operare este prezentat ca un copil cu abilitati intelectuale exceptionale, care reprezinta viitorul omenirii. Doi ani mai tarziu, in 2005, Linus Torvalds si pinguinul Tux apareau pe coperta BusinessWeek, care dedica un numar succesului platformei in domeniul afacerilor.
Avand drept competitori Microsoft Windows si, intr-o mai mica masura, Mac OS, Linux nu a reusit sa obtina o cota de piata semnificativa in randul utilizatorilor obisnuiti. In ciuda robustetii platformei, complexitatea a reprezentat un impediment major in adoptarea la scara larga pe PC-uri. In ultimii zece ani, sistemele de operare bazate pe Linux au facut pasi mari in directia simplificarii si a optimizarii pentru utilizarea de catre utilizatori mai putin tehnici, dar rezultatele inca nu sunt semnificative. Google, prin sistemul de operare Chrome OS, bazat pe Linux, ar putea pe termen mediu sa creasca semnificativ cota de piata a platformei in randul utilizatorilor obisnuiti.
Totusi, chiar daca pe PC-uri Linux inca este o raritate, platforma a ajuns in doar doi ani sa domine lumea telefoanelor inteligente. Lansat in 2008 de catre Google, sistemul de operare Android, bazat pe Linux, a depasit toate platformele concurente, atingand cea mai mare cota de piata la nivel mondial.
In ceea ce priveste supercomputerele folosite pentru cercetare, Linux are la ora actuala peste 90% din piata. In 1999, platforma practic nu exista in acest segment. Si piata serverelor web este dominata de sisteme de operare bazate pe Linux: giganti precum Facebook, Google si Amazon folosesc variante personalizate ale sistemului de operare.
Daca tendintele actuale se mentin, platformele bazate pe Linux vor continua sa domine segmentul telefoanelor inteligente, iar odata cu lansarea Chrome OS si adoptarea la scara mai mare a unor distributii “prietenoase”, cum ar fi Ubuntu, cota de piata a sistemului de operare va continua sa creasca. Totusi, platforma are sanse destul de mici sa devina un rival important pentru Microsoft Windows pe termen scurt si mediu.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Recomand totusi doritorilor sa verifice compatibilitatea HW inainte de a se aventura.
Nu folosesc webcamul şi nu l-am folosit vreodată, dar e frumos că merge şi e un exemplu al compatibilităţii hardware: poate nu e imediată pentru toate componentele mai laterale, dar se ajunge la ea repede.
Alt exemplu ar fi interfaţa WiFi a laptopului: mi-a mers din prima, chiar dacă nu era oficial în kernel, modulul era proiect separat şi îl compilam de acolo, dar mergea; acum driverul e demult inclus în kernel şi merge out-of-the-box.
Intr-adever insa, pana acu' ceva vreme, placile grafice erau cuiul lu' Pepelea pt. sisteme cu sistem de operare Linux. Da' situatia s-a imbunatatit foarte mult pe parcursul ultimului an, dupa parerea mea.
http://groups.google.com/group/comp.os.minix/msg/b813d52cbc5a044b?pli=1
Este mesajul lui Torvalds dat pe Usenet şi arhivat de Google - http://groups.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=46854
pt ca
http://www.denhamcoote.com/inked
chiar daca
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=513261
...
voi?
Nu este vorba de "un profesor", ci de Andy Tanenbaum! Adica de cel care a scris "biblia" in domeniul retelelor de calculatoare, o carte citita de orice inginer IT, indiferent de generatie. Este o somitate, poate cel mai important profesor de networking din lume.
MacOS si iOS sunt mai apropiate de arhitectura Minix, deci in cele din urma ambii au avut dreptate: ambele arhitecturi sunt viabile.
Asa... si sper ca folositi in mod constant Chrome OS ca sa vedeti daca e sau nu semnificativ.
Articolul e binevenit: o idee frumoasa dar o implementare indoielnica... un fel de Microsoft Windows...
Cu respect,
Pinguinul de la inceputul articolului pe care l-ati fotografiat dvs, ca doar de-aia aveti copyright pe fotografia aia, nu?
Da, a evoluat mult Linuxul de cand il stiu eu...
Mesaj postat de pe Ubuntu Linux, rutat printr-un router cu SO Linux (DD-WRT), pana la postarea pe acest site trecand cu siguranta prin mai multe servere LINUX.
Eu folosesc Mint (e o clona dupa Ubuntu, putin mai stilizata).
@mark9: ha ha, funny. Cred ca nu s-a prins nimeni de poanta. Nu cred nici eu ca Linux se va impune pe Desktop foarte curand. Asta e de fapt o problema (monopolul ma refer) si are multe cauze: educatia slaba (in IT), interesele guvernatilor (contracte preferentiale) si inertia generala a oamenilor.
Mai vedem peste 10 ani cum o fi :P
Argumente?
Pai sa o luampe rand.
In 10 ani 75% dintre utilizatori vor folosi uzual tablete si telefoane mobile. Aici Linux si IOS/APPLE vor face legea.
In al 2-lea rand, tehnologia de gaming prin browser va deveni regula, si nu exceptie ca pana acum. Astfel, nu vei mai avea nevoie de calculator super performant si nici de un sistem de operare anume pentru a te juca ultimele jocuri in domeniu.
In al 3-lea rand totul se va muta in online/cloud, nu vei mai avea nevoie de ditamai sistemul de operare instalat pe calculator ca sa iti faci treaba.
Aceste 3 lucruri ii vor da la temelie Windows-ului si vor avantaja Linux/Unix.
Ce face Microsoft in tot acest timp? Tipic unui tiran care inca traieste in lumea lui si nu-i vine sa creada ca nu mai are forta suprema de altadata. Sta cu mainile in san si din cand in cand incearca sa-si arate muschii atrofiati ca ai unui elefant cu picioare de lut, vezi incercarea patetica dupa 'nspee mii de ani de a face windows compatibil cu platforma ARM. Abia acum au inteles si ei cat de grava este situatia lor si amenintarea tabletelor si a telefoanelor mobile. O alta incercare jalnica este ce a a Windows Phone 7 si a Internet Explorer de a-si recastiga cota de piata de alta data. bineinteles ca va fi un fiasco total, dar ei inca nu stiu asta.
ma bucur ca traiesc acest moment in care era aplicatiilor nesimtit de scumpe si a software-ului inchis e pe cale sa dispara.
Long Live Linux.
- s-a blocat programul de instalare; m-a salvat un pasionat care mi-a zis sa adaug o anume optiune in nu stiu ce string
- cand am ramas odata cu prea putin spatiu pe disc, n-am mai putut sa ma loghez; nu mai tin minte cum am rezolvat
- ca sa fac sa mearga o imprimanta Lexmark veche de vreo 3 ani, a trebuit sa caut pe forumuri si sa execut cateva scripturi, in total vreo 30 de randuri de script din care n-am inteles nimic
- pierdea setarile de IP fix, trebuia sa le bag de fiecare data cand reporneam calculatorul
- pidgin ala care era in loc de yahoo messenger nu mi-a placut deloc
-cand faceam update, nu prea-mi era clar care sint update-uri de securitate, care sint fix-uri de bug-uri "obisnuite", si care sint chestii noi de care poate n-aveam nevoie
- Arhicad n-are versiune pentru Ljnux
- de fiecare daca cand nu mergea ceva cum trebuie, trebuia sa bag comenzi; nu se putea rezolva cu mouse-ul
Ca sa nu ziceti ca sint rau :
- n-aveam virusi, intr-adevar
- misto ca puteam sa am mai multe desktop-uri
- misto chestia care transforma desktop-urile intr-un cub rotitor
- misto alte efecte grafice
- erau destule jocuri misto pentru Linux, de exemplu Urban Terror
- Firefox pentru Linux mergea foarte bine
- Wine (ca sa mearga aplicatii Windows sub Linux) mergea foarte bine
Acuma o sa ziceti "pai a aparut Ubuntu 10 sau 11".
La care raspund : dupa experienta pe care am avut-o, nu mai vreau sa fiu printre primii care incearca; sa vad mai intii ca trece lumea in masa la Ubuntu, si dupa aia o sa trec si eu.
Ca utilizator de Ubuntu de la versiunea 5.10, iti pot spune ca Firefox merge naspa pe Ubuntu (iar daca nu ma crezi, cauta si pe Google parerile altora) datorita faptului ca nu vine compilat cu anumite optimizari spre deosebire de versiunea pentru Windows. De asta, acum folosesc Chromium.
Cat despre hardware, plange-te producatorilor respectivelor echipamente. Eu aleg doar hardware de la producatori carora le pasa de clienti.
Cum vrei sa aiba Ubuntu drivere pt Lexmark, daca acestia din urma nu ofera nicio specificatie, nimic?
Si nu crezi ca e culmea sa spui ca nu exista Ubuntu 8, 9, 10 , 11, si dupa aia sa spui ca folosesti Ubuntu de la versiunea 5.10 ? Afla ca mi se falfaie de numarul sub-versiunii.
Ma doare-n cot a cui e vina pentru faptul ca imprimanta mea era mult mai usor de instalat pe Windows decat pe Linux. E un FAPT.
O fi Linux pentru "geeks", dar parca argumentul cu stabilitatea nu e chiar convingator.
Singurele probleme mi le-a facut player-ul de Flash, care e o tampenie si de asta navighez cu el dezactivat (chiar si pe Windows). Probabil e o problema de hardware la tine.
In acest moment am probleme doar cu Win XP la rularea continutului Flash ( se blocheaza si apoi se reseteaza PC-ul) probabil datorita unui conflict cu un alt soft instalat anterior (nu l-am descoperit inca, dar folosesc mai mult Win7 si Linux unde nu am probleme).
2- De ce nu folosesti Slackware ajuns acum la versiunea 13.1 ? (Eu inca folosesc Slackware 13.0) Ai sa fii surprins ce bine "merge" Firefox cu Slackware. Si ce usor se navigheaza cu el. N-ai nevoie de antivurusi. Se instaleaza si se reinstaleaza asa usor. Este drept insa ca nu are inca facilitatile WXP, dar este fiabil.
3-
...
... trimis de pe Arch Linux
Parerea mea este ca totusi incearca sa faca din masina de razoi o masina de oras confortabila, cu Windows ai confort dar cu Linux mergi in zone unde Windows-ul nici nu prea viseaza.
Bafta tuturor !
Tare as fi vrut sa fiu acolo de fata cu aia si sa-i intreb "eh... ia sa vedem de ce va mai legati acum..."
Radem, glumim, dar din pacate asta este si unul dintre motivele triste pentru care nu este sustinut softul liber...nu mai da ocazia la lachei sa mai linga si ei cate ceva de pe urma softului licentiat.
De exemplu, daca ar fi fost imposibil de piratat Microsoft Office, atunci unii ar cumpara o licenta, iar altii ar trece pe OpenOffice.org sau LibreOffice. In prezent multi prefera sa pirateze Microsoft Office.
Din acest motiv, sper sa fie cat mai multe controale pentru licente software!
Multumim din toata inima celor care o folosesc fiindca developeri linux nu iau bani rasplata noastra e daca lumea il foloseste asta e bucuria developerilor!
Pana prin 2005 am stat cu 2 sisteme pe calculator, "just in case". Cand mi-am dat seama ca n-am mai deschis windows-ul de vreo ... 2 ani ... l-am ras si aia a fost.
PS: Acum scriu de pe o antichitate de laptop Compaq Armada (PII/266 MHz/64 MB RAM/4.3 GB HDD/fabricat in '98) pe care am instalat acum vreo 4-5 ani un Knoppix 3.6 (Win '98 pornea in 4-5 minute, acum in max. 45 secunde e gata de lucru), conectat la serverul de la birou (CentOS 5.5).
ps: pentru iubitorii de Ubuntu (aia care confundati Linuxul cu Ubuntu) - de ce in Android Market se gasesc programe antivirus?
richard stallman afirma la un moment dat ca software-ul trebuie sa fie "free like a free bird, not like a free meal"
cat despre viitor, personal cred ca ne indreptam catre extreme cloud, software si hardware, thin clients si viteza foarte mare de net...
Pana acu' ceva vreme (cativa ani buni), limitarea majora era puterea de procesare si cantitatea de memorie. Acuma memoria e ieftina, si procesoare multicore sunt foarte accesibile. Ce e acuma limitativ e latimea de banda. Din punctul asta de vedere, noi in RO stam bine, oricat de straniu ar parea. In SUA de ex. conectivitatea e mult mai proasta ca la noi. De-aia io cre' ca clientul gras mai are ani buni de trait. In plus, exista diverse chestii care pur si simplu cer procesare pe client, pe care e nejustificat sa le muti in cloud - in mod tipic cele cu interactivitate mare. Cum dupa cum arata treaba, chiar daca mai incet ca acu' vreo zece ani, memoria se va ieftini in continuare si procesoarele vor deveni mai rapide la un consum mai redus de energie. Acuma am un telefon care e de vreo sase ori mai tare ca primul PC ce mi l-am luat acu' vreo 15 ani, tableta ce mi-o voi cumpara in viitorul apropiat va fi usurel mai tare ca ultimul desktop ce l-am schimbat. N-am de ce sa mut pe cloud jocuri sau aplicatii de grafica.
Are sens intr-adevar sa schimb modelul de livrare - in loc sa am aplicatia instalata local, folosesc o aplicatie care ruleaza in browser si se actualizeaza automat din cloud, sau folosesc un mecanism a la Java quickstart. Cu HTML5, intr-adevar tot mai multe aplicatii vor putea fi mutate in browser, dar vor cere in continuare clienti grasi. Pt. aplicatii de cod nativ, dependenta de sistemul de operare va exista in continuare.
In alta ordine de idei, ai dreptate, daca nu vrei sa-ti bati capul prea mult, merita sa cauti HW pt. care driverele sunt suportate de producator, si exista inca HW nesuportat pe Linux. Acu' cativa ani (ceva mai multi), a trebuit si eu sa renunt la Linux pt. ca inca nu reuseam sa instalez driverul de adapter USB wireless pe un desktop. Da' de aproape doi ani, de la Ubuntu karmic incoace, cre' ca acasa am bootat Windows de maxim 10 ori, pt. varii teste comparative (pe care nu-l am instalat decat pe laptop, pe desktop nici nu cred ca mai ajunge altfel decat ca masina virtuala, pt. teste - wine ruleaza perfect ce jocuri ma intereseaza pe mine).
In plus, desi se presupune ca W7 e mai bun decat Vista, si chiar mai bun decat XP, io stiu destui oameni care au probleme majore cu W7, si-l reinstaleaza la cateva luni o data. Io fac asta cu Kubuntu cam o data la trei ani, cand apare un nou LTS (long time support). Mai mult, ca sa instalez si configurez cu toate aplicatiile un sistem cu Windows imi ia vreo trei zile. Ca sa fac asta cu Kubuntu, datorita sistemului destept de package management, care iti ofera undeva la peste 35 de mii de pachete din repository-urile suportate, imi ia cateva ore.
Parerea mea e ca doar frica si ignoranta, amplificate de antireclama alora de la "mic si bleg", ca sa-l parafrazez pe unu' ce a comentat mai sus, fac ca Linux sa nu ia amploare pe desktop.
Problema era la Ubuntu, nu la utilizatori.
Cand se strica Micromoale, tu cu ce faci backup de date? Eu fac cu linux. Cand se strica bootloader-ul, cum il restaurezi? Eu o fac cu linux. Cand ai un calculator vechi si slab pe care nu poate merge Micromoale, ce faci? Eu instalez un linux. Linux e peste tot: in telefoane, pe tablete, in netbook-uri, pe laptopuri, pe servere, in sisteme info si de supraveghere a traficului.Singurul sistem de operare folosit in managementul armamentului SUA (rachete inteligente, sateliti, etc) e linux.
Ai dreptate, linux nu e un rival pt. Micromoale, pt. ca l-a depasit de mult de tot. Pt. ca Micromoale e moale ca un .... .
In alta ordine de idei, Linux a fost printre altele instalat si pe un ceas electronic: http://www.trl.ibm.com/projects/ngm/wp10_e.htm
Vrei un sistem de operare serios ? uita-te la Mac OS. Un unix care merge fara "tuning" si gasesti orice aplicatie. Dezavantajul? costa sau il piratezi. Dupa inima ta.
Mi-a fost dor de pinguin și în final am reușit să scap de ferestre. Fac și eu parte din așa zișii ”linux happy users”.
Fedora...
La multi ani de pe un FC9...