​Intel are in prezent 30 de angajati la centrul de cercetare deschis la final de 2010 in Bucuresti, iar obiectivul este atingerea unui numar de 100 de angajati la final de an, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii companiei, la evenimentul de prezentare a celei de-a doua generatii de procesoare Intel Core. Compania spune ca parteneriatul Nokia - Microsoft care pune pe o pozitie secundara sistemul de operare MeeGo nu influenteaza planurile de dezvoltare in Romania.

Se cauta un sef roman

"In prezent la centrul de cercetare sunt 30 de angajati, pana la finele anului se doreste sa se ajunga la 100, iar acum suntem in plin proces de recrutare a unui country manager roman", spune Manuela Oprisan, PR manager pentru Europa Centrala si Est la Intel.

Centrul a inceput sa functioneze din noiembrie anul trecut cu cativa angajati, iar obiectul principal de activitate este dezvoltarea de activitati pentru platforma open-source MeeGo, sistem de operare dezvoltat de Intel si Nokia pe platforma Linux si destinat diverselor dispozitive mobile, de la smartphone, la televizoare care se conecteaza la internet.

Insa, dupa ce Nokia a anuntat ca va utiliza platforma Microsoft Windows pentru viitoarele telefoane, MeeGo a fost lasata pe o pozitie secundara, iar seful companiei a spus ca e in cautare de parteneri pentru dezvoltarea MeeGo in continuare.

Manuela Oprisan spune ca parteneriatul Nokia - Microsoft nu afecteaza planurile de dezvoltare in Romania. "La momentul respectiv ne-am declarat dezamagiti de decizia Microsoft de a merge cu Nokia mai departe, dar MeeGo este si un proiect al nostru si vrem sa mergem mai departe cu el. Pentru el exista mult mai multe intrebuintari in afara de smartphone-uri, merge utilizat in industria auto, pe diverse dispozitive digitale, dispozitive pentru transport si chiar si unele pentru casa".

A doua generatie Intel Core

Intel a prezentat oficial in Romania a doua generatie a procesoarelor Intel Core, despre care compania spune ca un avantaj major tine de faptul ca si procesorul grafic este integrat pe aceeasi placa de siliciu.

"Procesoarele sunt disponibile pe piata de la sfarsit de ianuarie pe diverse sisteme, unele dezvoltate de producatori locali precum eMag, Dante, Altex sau Maguay dar si pe sisteme ale unor multinationale, mai ales laptop-uri, de la marci precum Acer, Asus, Dell, Lenovo sau HP si altele", spune Cristian Radu, retail marketing manager la Intel Romania.

"In momentul acesta, comparatiile ar putea fi facute cu prima generatie de procesoare Intel Core din piata au cam 30%, cele din generatia a doua probabil ca vor ajunge la acest procent spre sfarsitul anului", a spus oficialul Intel, intrebat ce impact crede ca vor avea in piata noile procesoare.

Intel va aduce anul acesta si procesoare pentru servere, din aceasta luna sunt disponibile procesoarele Xeon cu zece nuclee, iar alte procesoare pentru servere vor veni in ultimul trimestru.

Intrebat cand va patrunde Intel cu procesoare pentru tablet PC-uri, Cristian Radu a spus ca anul acesta va fi disponibila o tehnologie Intel pentru tablete, dar momentul lansarii pe piata depinde si de producatorii de tablete. La targul de tehnologie CES Las vega, in ianuarie, a fost prezentata o tableta care rula MeeGo. "Normal ca lucram cu producatorii de tablete pentru a avea o tableta cat mai curand posibil", spune reprezentantul Intel.